Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA) si-a exprimat nemultumirea fata de decizia Executivului de a aproba ordonanta de urgenta care modifica Legea 220/2008, care practic opreste pana in 2018 distributia certificatelor verzi, prin care statul sprijinea centralele eoliene.
Statul aprobat ordonanta dupa ce mai multi producatori traditionali de electricitate precum si o serie de companii din sectorul industrial, precum Alro Slatina, si-au exprimat nemultumirea cu privire la faptul ca platile pentru certificatele verzi le afecteaza puternic profitabilitatea si pozitia in piata.

Oficialii RWEA mentioneaza ca efectele deciziei ar putea fi grave pentru economia romaneasca. De mentionat ca si oficialii Alro, aflati de cealalta parte a baricadei, au folosit aceeasi motivatie cu doar cateva luni in urma pentru a convinge statul sa opreasca schema de ajutor pentru energia regenerabila.

“Suntem consternati ca guvernul nu a tinut cont de nici o sugestie a industriei, desi din recentele declaratii facute de primul ministru reiesea ca urma sa se discute cu industria. In fapt nu a vut loc nici o negociere, desi a acest lucru a fost solicitat in repetate randuri de asociatia noastra. Privim cu uluire afirmatiile prin care se justifica elaborarea acestui act prin ingrijorarea guvernului fata de cresterea pretului energiei electrice cu 38% in Europa”, spun reprezentantii RWEA.

In documentul lansat in dezbatere publica de Ministerul Economiei pentru proiectul Ordonantei de Urgenta privind modificare si completarea legii 220/2008, se mentiona ca pretul energiei electrice ar urma sa urce cu 25%, pana la 40%, pe termen scurt din cauza subventionarii energiei verzi, in contextul liberalizarii preturilor si formarii pietei regionale.

“Jumatate din crestere se datoreaza subventionarii energiei verzi. La aceste cresteri de pret ale energiei electrice in factura consumatorului casnic se adauga cresterea indirecata a preturilor industriale si tarifele la servicii”, se mentioneaza in document.

De cealalta parte, oficialii RWEA afirma ca in Romania, in primele luni ale acestui an, pretul energiei la bursa nu a crescut, ci dimpotriva, a scazut cu 40% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut. Acestia nu mentioneaza insa evolutia pretului la energie pentru utilizatorii casnici.

“Ne intrebam daca guvernul roman este chemat sa rezolve problemele Uniunii Europene in conditiile in care are suficient de multe probleme de rezolvat aici, in Romania. Aceasta interventie a guvernului roman da inca o data dreptate afirmatiilor comisarului european pentru Energie, Guenther Oettinger, potrivit caruia ‘Romania este un stat neguvernabil’”, a declarat Ionel David, presedintele Asociatiei.

Potrivit noii Ordonante, incepand cu data de 1 iulie 2013, va fi amanata acordarea unui certificat verde pentru fiecare 1 MWh produs de centralele eoliene, urmand ca recuperarea acestuia sa se faca incepand cu data de 1 ianuarie 2018.

Documentul propune, de asemenea, exceptarea de la aplicarea prevederilor Legii 220/2008 pentru 50% din cantitatea de energie electrica furnizata marilor consumatorid e energie electrica cu un consum anual mai mare de 150 GWh.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri