Pretul reglementat al energiei electrice livrate populatiei va scadea in medie cu 1,3%, de la 1 iulie, a decis vineri Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

"Incepand cu 1 iulie 2013, pretul la energia electrica livrata consumatorilor finali se va micsora in medie cu 1,3%", se arata intr-un comunicat transmis de ANRE, conform Mediafax.

Decizia a fost luata in urma unei analize semestriale realizata de Comitetul de reglementare din institutie si se va aplica atat consumatorilor casnici, cat si consumatorilor non-casnici care nu au optat pentru schimbarea furnizorului de energie.

Cea mai recenta modificare a preturilor reglementate ale electricitatii a avut loc in 1 ianuarie, cand tarifele finale au crescut cu 10%. Din total, 6% a fost impactul costului energiei, iar 4% efectul sprijinului acordat de stat productiei energiei din surse regenerabile.

Tot incepand cu 1 iulie, piata de energie electrica va fi dereglementata cu 10%, conform angajamentelor asumate de Guvern cu FMI si Comisia Europeana. Aceasta inseamna ca toti consumatorii de energie in regim reglementat vor primi cu 10% mai putina energie la preturi stabilite de ANRE, procent care va fi achizitionat in schimb de pe piata libera.

Potrivit calculelor ANRE, dereglementarea ar fi adus, de la 1 iulie, o potentiala majorare a pretului final al energiei cu 0,5-1%, dar, ca urmare a scaderii preturilor la care se tranzactioneaza energia pe bursa, impactul in facturi va fi zero.

"Reducerea cu 1,3% a pretului va inghiti aceasta potentiala majorare, astfel ca dereglementarea va avea impact zero asupra facturilor din 1 iulie", a declarat pentru Mediafax presedintele ANRE, Niculae Habrilet.

In Romania sunt peste 8 milioane de consumatori casnici, categorie in care intra si populatia.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si