Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, sambata, la Bistrita, ca, daca bancile nu vor oferi conditii mai bune de creditare in agricultura, ar putea fi desemnata, prin licitatie, o banca pentru a administra singura fonduri europene de cel putin 1,3 miliarde de euro in prezent, conform Mediafax.
"Creditarea in agricultura e o problema. Ieri (vineri - n.r.) premierul mi-a dat sarcina, ca sa spun asa, sa rezolvam problema creditarii, pentru ca se stie peste tot, pe de-o parte nu exista capacitate de cofinantare, nu exista garantii cu care sa se ia si creditele acelea cu dobanda ridicata, iar pe de alta parte nu exista bani pentru proiectele pe care le avem in derulare sa se faca cererile de plata", a spus Daniel Constantin.

In ce priveste conditiile pe care le ofera bancherii fermierilor, ministrul Agriculturii a declarat ca discuta pe acest subiect de un an cu bancile.

"Eu i-am chemat pe toti si le-am spus sa venim cu criterii mai bune pentru agricultura, fiindca - au spus-o toti - afacerile sunt sigure in agricultura. An de an, prin APIA, trec cel putin 1,3 miliarde de euro fonduri europene, care vin si se duc catre fermieri, iar bancile care le deruleaza, si le deruleaza toate, ele isi opresc doar comisioanele acelea de derulare. Avand in vedere aceste lucruri, le-am solicitat sa vina cu dobanzi mai bune pentru acei fermieri care au conturile acolo. Exista o banca care a coborat imediat cu un punct procentual dobanda care se acorda. E un inceput, nu e mare lucru", a spus ministrul.

El a adaugat ca, in situatia in care bancile nu vor da curs cererii sale, are o solutie.

"Vom continua discutiile si ne gandim si la o anumita solutie: daca nu vor veni cu conditii mai bune pentru agricultura, unde fondurile europene vor fi mai multe si in perioada urmatoare, vom face o licitatie si vom desemna o singura banca ce va administra toate aceste fonduri de 1,3 miliarde de euro in crestere, pana in 2020, la 2 miliarde de euro, an de an, astfel incat sa poata sa acorde conditii favorabile pentru fermieri pentru dezvoltare rurala. Luam in calcul si lucrul acesta, dar asta va insemna ca toti fermierii sa-si mute conturile la banca respectiva. Eu sper sa nu ajungem acolo, fiindca ar insemna o oarecare limitare. Nu am discutat inca nici cu BNR si sper sa avem banci care inteleg cat de importanta este partea de creditare in agricultura", a declarat Daniel Constantin.

El le-a spus fermierilor bistriteni ca Ministerul Agriculturii a aprobat o ordonanta care a creat un fond de creditare de 300 de milioane de lei.

"Mi l-as fi dorit mai mare, dar e un inceput. Va incepe, in zilele urmatoare, un proces de licitatie. O banca sau o institutie bancara va castiga si va acorda credite cu o dobanda mult mai buna decat pana acum si cu conditii mult mai bune decat pana acum. Ce inseamna conditii mai bune? Credite pe o perioada care poate ajunge pana la zece ani, o perioada de gratie de pana la trei ani si, mai important decat atat, pentru alte activitati decat cele de cumparare de terenuri, nu se va veni cu garantie, fiindca 80 la suta din garantie va fi asigurata de fondul de garantare. E un fond de creditare care raspunde nevoilor dumneavoastra, dar si proiectelor de ferme de familie", a spus el.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a participat, sambata, alaturi de Maria Grapini, ministrul Turismului, la masa rotunda cu tema "Agricultura, domeniu forestier, turism, mediu - sanse de dezvoltare economica pentru judetul Bistrita-Nasaud", organizata de filiala judeteana a Partidului Conservator, la care au luat parte peste doua sute de oameni de afaceri, fermieri si oameni politici locali.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri