Sectorul avicol a pierdut, din octombrie 2005 si pana la sfarsitul lunii mai 2006, peste 70 de milioane de euro din cauza aparitiei gripei aviare pe teritoriul Romaniei
Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) estimeaza ca noul val de gripa aviara a adus sectorului, pana la sfarsitul lunii mai, pagube de circa 20 milioane de euro. "Aceste pierderi sunt de productie si provin din eutanasierea puilor de o zi acolo unde nu s-au putut vinde, din intarzierea fluxurilor de productie din cauza lipsei spatiilor de depozitare a carnii si a oualor, din cresterea stocurilor, nevalorificarea oualor de incubatie, dar si in urma unor cheltuieli suplimentare cu dezinfectia", a declarat pentru Rompres presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, Ilie Van.

Acesta a precizat ca sectorul se confrunta cu o situatie fara precedent - mult mai grava decat cea anterioara - cererea de carne de pasare fiind redusa in proportie cu 80 85%, ceea ce face sa creasca stocurile de carne care ocupa deja toate spatiile de depozitare. "Blocarea spatiilor de depozitare va duce la oprirea abatoarelor si dereglarea intregului flux tehnologic din amonte. Daca nu vindem nu avem cum finanta productia aflata in flux si vom ajunge sa nu mai putem achizitiona materii prime furajere pentru pasari, dar, mai grav, s-ar putea sa nu mai putem achizitiona nici dezinfectantele necesare pentru masurile de biosecuritate", a explicat presedinte Van. "Daca nu vor avea in vedere si aceste aspecte, atunci controalele pe biosecuritate sunt ineficiente", a mai spus presedintele UCPR.

Crescatorii de pasari afirma ca in acest moment doua lucruri sunt foarte importante de rezolvat si anume gasirea unor solutii de finantare a sectorului pana la depasirea crizei si oprirea importurilor pentru a debloca spatiile de depozitare. Autoritatile au luat decizia de a verifica daca fermele de crestere a puilor respecta normele de biosecuritate, in momentul de fata controalele fiind in plina desfasurare. Verificarile sunt efectuate si la toate depozitele frigorifice si unitatile de prelucrare a carnii.

Presedintele UCPR a mai declarat ca nu detine la aceasta data informatii ca fermele din marea industrie au probleme legate de respectarea programului de biosecuritate. "Oricum, problemele care ar putea sa apara sunt legate de biosecuritatea operationala si se pot rezolva imediat", a spus Van.

Investitiile in programul de biosecuritate constau, insa, in amenajarea filtrelor sanitar - veterinare, a dezinfectoarelor rutiere, in echipamentele pentru lucratorii din ferme, instalatii de dezinfectie, achizitionarea de dezinfectante, imprejmuirea fermelor, etansarea halelor etc.

UCPR are in prezent 107 membri cotizanti (societati avicole si societati comerciale implicate in sectorul avicol) si 53 membri afiliati, ferma de la Codlea unde a fost descoperit virusul gripei aviare nefiind membru al UCPR. Numarul focarelor de gripa aviara inregistrate joi pe teritoriul Romaniei era de 121, in judetele Brasov, Bacau si Prahova fiind cele mai multe.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri