Ministerul Transporturilor ar putea aloca suplimentar inca 100 milioane de euro pentru lucrarile din 2006 la autostrada Transilvania (Brasov ľ Bors), a declarat ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), Gheorghe Dobre. "Avem capacitatea de a aloca inca 100 de milioane de euro pentru lucrarile din acest an la autostrada, dar asta depinde de capacitatea constructorului de a cheltui suma alocata deja", a spus ministrul Transporturilor.

Deja au fost alocati, dintr-un credit comercial incheiat cu Raiffeisen Bank, circa 100 milioane de euro. "Daca firma cheltuieste banii alocati, noi le vom mai da bani, tot dintr-un credit comercial. Le-am facut deja propuneri in avans sa-si faca planul de lucrari pentru inca 100 milioane de euro", a aratat ministrul Dobre.

Reprezentantii Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului si cei ai companiei americane Bechtel au incheiat negocierile privind constructia autostrazii Transilvania la sfarsitul lui 2005, dupa ce au fost aduse clarificari asupra modelului scrisorii de garantie, compania americana intelegand ca scrisoarea trebuie sa fie conforma cu legislatia romaneasca.

ôScrisoarea era aplicabila numai in Anglia, astfel incat, daca am fi dat un avans companiei americane si daca din 30 de milioane euro acestia ar fi cheltuit 15 milioane euro, restul nu ar fi putut fi recuperati, deoarece nici o banca din Romania nu ar fi luat in calcul o astfel de garantieö, explica ministrul Dobre.

Bechtel a "intrat", astfel, pe legislatia romaneasca, fiind de acord cu plata unui avans anual de 30 la suta din valoarea lucrarilor la autostrada Brasov - Bors, suma urmand sa fie justificata la sfarsitul anului. Initial, acordul intre cele doua parti prevedea acordarea unui avans de 250 milioane de dolari /circa 213 milioane euro/ care sa fie justificati la sfarsitul lucrarilor.

Lucrarile la autostrada Brasov-Bors au inceput pe 16 iunie 2004. Costurile totale pentru autostrada in lungime de 415 kilometri sunt evaluate la circa 3,8 miliarde euro, din care 2,2 miliarde euro pentru lucrari. La ora actuala, Bechtel efectueaza lucrari pe tronsoanele Campia Turzii - Gilau si Suplacu de Barcau - Bors.