Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spune ca se incheie un ciclu de 40 de ani si nu stie ce va urma, iar pentru a "deslusi" o strategie pentru Romania trebuie analizat daca lumea se afla intr-o perioada post-criza sau criza se va prelungi.
"O prima intrebare daca vrem sa deslusim o strategie pentru Romania: suntem intr-o lume care este post-criza sau criza se va prelungi? Si incep aici discutii, chiar azi (joi - n.r.) la comitetul de politica monetara cineva spunea ca o sa dureze criza pana in 2022. Dar exact pana in 2022? Cam pe acolo, pentru ca orice raspuns isi va gasi radacina in o alta intrebare: cum definim criza?", a afirmat Isarescu la seminarul "Strategica: On strategies in a challenging world", organizata de BNR si SNSPA.

El a aratat, potrivit Mediafax, ca nu incearca sa dea un raspuns la aceste intrebari si a facut referire la experienta personala.

"Eu nu pot sa ies din experienta mea personala. Cred ca toti suntem prizonierii vietii pe care am trait-o si pe care inca o avem pe acest pamant si reactionam pe masura. Am intrat in viata matura, relativ publica, in 1971, cand se prabusea un sistem, sistemul Bretton Woods, sistemul postbelic, tot vreo 40 de ani, bazat pe un pret al aurului de vreo 35 de dolari pe uncie. Si am vazut cum tot ce era adevarat pana in '71 si ce citisem eu nu mai era adevarat in gandirea economica, cursurile nu mai trebuiau sa fie fixe, nu faceau bine, faceau mai mult rau, aurul nu mai trebuia sa fie etalon monetar", a povestit guvernatorul BNR.

El a adaugat ca la acea vreme toata lumea vorbea despre criza dolarului, iar dupa 10 ani s-a intamplat ca dolarul sa inlocuiasca aurul si a devenit "rege", dand acest exemplu legat de capcanele istoriei si utilizarea abuziva a cuvantului "criza".

"Cam prin anii '80 eu am facut constatarea ca am intrat intr-un alt ciclu - libertatea pietelor, monetarism, new keynesianism, ca prin 2007 sa vad ca au inceput framantari si regandiri, a inceput criza asta. Cred ca suntem la sfarsitul unui ciclu de 40 de ani, nu prea stiu ce urmeaza", a mai spus Isarescu.

"Este necesar un bilant privind abordarea crizei in 2008-2009"

Mugur Isarescu mai considera ca este momentul pentru un bilant daca abordarea crizei in anii 2008-2009 a fost cea mai buna in Romania, mai ales ca s-a incheiat si cel de-al doilea acord cu FMI, fiind convins ca ajustarea prin care a trecut economia romaneasca era inerenta.

"A conduce o institutie printr-o criza este foarte dificil si abia ulterior poti sa faci evaluari daca a fost bine sau nu. Cred ca este un moment in care ar trebui sa facem o evaluare daca abordarea noastra in 2008-2009 a fost cea mai buna. S-a incheiat si cel de-al doilea acord cu organismele financiare internationale si un asemenea bilant este necesar. Nu am nici timpul si nu e nici scopul meu acum, dar un lucru trebuie sa spun: ajustarea prin care a trecut Romania era inerenta", a afirmat Isarescu .

El a aratat ca nicio tara nu poate sa creasca la infinit cu deficit de cont curent de 14% din PIB, nivelul din Romania in anii 2007-2008.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri