Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de Buget-Finante din Senat, a atras, ieri, atentia asupra riscului ruperii Acordului cu FMI, situatie in care ar creste riscul ca oficialii europeni sa propuna introducerea clauzei de salvgardare. Acest fapt ar amana momentul integrarii Romaniei in UE cu un an.

Si guvernatorul BNR a aratat ca nu se poate vorbi de o inghetare a relatiei cu FMI, dat fiind ca tara noastra se afla in cea de-a doua reevaluare a Acordului, proces ce se poate intinde pana la sase luni. "Discutiile nu sunt pe deficitul bugetar de 0,5% sau 0,7% din PIB, ci se refera la stabilirea pierderii de venituri in urma reformei fiscale", a explicat oficialul BNR. "Un alt punct neacceptat de FMI este o crestere economica de 6%, pe motiv ca exista riscul supraincalzirii economiei", a mai spus Isarescu, care a dezvaluit ca FMI cere un nivel de crestere al PIB de 5,3% pentru 2005. Guvernatorul a enumerat in ordinea prioritatii principalele obiective macroeconomice ale tarii: inflatia, cresterea economica sustenabila, reforma structurala si dezechilibrele externe.

"Istoric, FMI incepe cu ultima noastra prioritate, balanta externa. Trebuie vazut in ce masura Romania este interesata de acest aspect, in conditiile in care deficitul de cont curent este acoperit de investitii straine directe", a afirmat Isarescu.

El s-a declarat impotriva cererii FMI de majorare a TVA, ceea ce ar obliga banca centrala sa accepte o apreciere mai mare a leului. Aceasta cu atat mai mult, cu cat jumatate din inflatia prognozata pentru 2005, respectiv 3,5 puncte procentuale, reprezinta doar ajustari de preturi administrate si alte corectii. Surse apropiate negocierilor cu FMI spun ca aceasta institutie a propus, pentru a contrabalansa scaderea incasarilor bugetare aparute dupa introducerea cotei unice, majorarea TVA, chiar pana la 21% sau a nivelului cotei unice-pana la 19%, cerere respinsa de autoritatile romane.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri