Deficitul comercial ar putea cobori in acest an la 3-4% din PIB, avand in vedere evolutia exporturilor si importurilor in primele luni ale anului, a declarat, marti, ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
"Exporturile constituie una dintre marile sanse ale Romaniei de a depasi criza economica. Cifrele sunt incurajatoare. Pe primele patru luni, exporturile au crescut cu 7,2%, la 15,6 miliarde de euro, iar importurile putin peste 17 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca deficitul comercial al Romaniei a scazut sensibil fata de anul trecut si exista semnale incurajatoare ca el se va situa la un nivel de sub 5% din PIB pana la sfarsitul anului. Este foarte posibil sa se situeze intre 3 si 4% din PIB", a spus Vosganian la o conferinta de semnare a unui protocol cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei si Uniunea Camerelor Bilaterale din Romania, conform Mediafax.

Deficitul comercial a scazut in primele patru luni, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cu 4,2 miliarde lei (971,3 milioane euro), la 7,31 miliarde lei (1,67 miliarde euro), exporturile avand un ritm de crestere mai mare decat cel al importurilor. Exporturile FOB au totalizat 15,66 miliarde euro, iar importurile CIF au fost de 17,33 miliarde euro.

Vosganian a aratat ca Romania a inregistrat performanta de avea excedent comercial cu cateva tari competitive economic, precum Marea Britanie si Tarile Scandinave. De asemenea, Romania are un avantaj competitiv foarte mare comparativ cu piete cu o capacitate foarte mare de absorbtie.

"In relatia Romaniei cu Federatia Rusa, de pilda, daca nu luam in seama componenta energetica, Romania are un coplesitor excedent comercial, de peste un miliard de dolari, fata de importurile de 400 de milioane de dolari din Rusia. Ceea ce arata ca avem un ascendent extraordinar de calitate si eficienta fata de o piata imensa si trebuie sa fructificam acest avantaj", a spus el.

Ministrul a mentionat performanta exporturilor romanesti pe piete terte, unde cresterea a fost de 10%, fata de 6,2% in tarile Uniunii Europene, ceea ce arata ca Romania a inceput sa fie mai putin dependenta de pietele europene.
Protocolul incheiat cu cele doua structuri ale mediului privat are ca scop includerea reprezentantelor comerciale private in structura atasatilor comerciali.

"Fireste, acest lucru nu se poate face institutional pentru ca atasatii comerciali au un anumit statut, diplomatic, ei parcurg anumite etape pentru a ajunge la aceste functii, dar cea mai mare parte a activitatii lor poate fi in acelasi timp incredintata reprezentantilor comerciali ai Camerei de Comert. Ei pot organiza forumuri economice, contacte, noi le permitem sa comunice cu noi prin infograme si ei vor avea acces la acces la aceeasi coordinatori ai activitatii de comert exterior ca toti ceilalti atasati comerciali", a spus Vosganian.

Ministerul Economiei vrea, de asemenea, sa inceapa o colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe in ceea ce priveste reteaua consulilor onorifici, care acopera aproape toata lumea. Astfel, se poate extinde reteaua comerciala a Romaniei, in vederea promovarii nu doar a exporturilor romanesti, ci a investitiilor locale in strainatate.

"Vrem sa dublam reteaua de atasati comerciali ai Romaniei in acest fel. Vrem sa largim relatiile comerciale in care investitorii nostri ar dori sa aiba un camp larg de actiune. In tari precum, Irak, India, Pakistan, Indonezia, Vietnam, Brazilia. Vrem sa cream aceasta institutie, care este investitorul roman. Nu banul este cea mai importanta resursa, ci informatia. Am pornit deja si pregatim o nota in Guvern joi pentru a pregati un atlas economic al Romaniei. In clipa de fata in Romania nu exista nicio evaluare cu privire la situatia economica a tarii. Pe vremuri erau hartile economice care atarnau pe toate birourile functionarilor publici. Astazi in Romania nu mai exista o harta economica. Nu exista niciun portal care sa ne spuna cine fabrica in Romania un anumit produs si care este industria din anumite orase si judete. Nu exista nicio poarta prin care investitorii straini care vin in Romania sa cunoasca Romania", a aratat oficialul.

El a mentionat ca nu exista nici informatii privind investitiile realizate de romani in strainatate, cei mai multi fiind mai mult "exploratori" decat ambasadori ai economiei locale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri