Raportul dintre limita minima si cea maxima a salariilor bugetarilor va ajunge la 1-7, iar introducerea noii legi a salarizarii va determina si modificarea Legii functionarului public, astfel incat sefii de institutii sa aiba o mai mare "flexibilitate" in aranjarea grilei, afirma premierul Ponta.
Seful Guvernului a precizat ca el a propus ca raportul dintre salariul minim si cel maxim sa nu fie mai mare de 1 la 7, chiar daca multora li s-a parut exagerat, potrivit Mediafax.

In cadrul acestei grile, salariul minim in administratie ar putea fi mai mare decat salariul minim brut pe economie, respectiv de 1.000 lei fata de 800 lei, dar fara a depasi anvelopa cheltuielilor de personal, de 7% din PIB.

"In limita cheltuielilor cu personalul de 7% din PIB si raportat la bugetul de anul asta, vreau sa las, nu sa spun eu de la Ministerul de Finante cat castiga un angajat dintr-o primarie sau dintr-un minister, o posibilitate mai flexibila, pentru ca intre un minim - nu poti sa dai sub salariul minim pe economie - si un maxim - pentru ca eu cred ca exista in sectorul bugetar salarii mult prea mari - sa dau mai multa flexibilitate conducatorului fiecarei institutii in parte in a-si aranja oamenii. Eventual, daca nu mai are nevoie de 100, ci doar de 80, dar ii plateste mai bine, e in regula, poate ca mai taie salariile mari si le mareste pe cele mici, deci un tip de flexibilitate care sa tina cont de performanta si ncesitatea fiecarui angajat", a spus Ponta (foto) la RTV.

El a sustinut ca vor fi stabilite criterii de performanta pentru aceste salarii, dar ca va fi modificata si Legea functionarului public.

"Legea lui Boc nu s-a aplicat niciodata pentru ca a pornit de la o fictiune: salariile nu pot sa mearga decat in sus. Nu se poate, sa maresc salariile la cei mai buni, mai dai afara pe altii. Din punctul meu de vedere, salariul minim pe economie poate fi in administratie putin mai mare, poate sa fie 1.000 lei. Eu am venit cu un raport care multora li s-a parut exagerat, eu cred ca mai mult de 1 la 7 nu poate sa fie raportul", a spus Ponta.

Salariile bugetarilor vor include atat o suma fixa, dar si o parte variabila care va depinde de performantele profesionale individuale ale angajatilor, sistem care va fi reglementat prin noua lege a salarizarii din sectorul public pregatita pentru anul viitor.

In document se arata ca prin Legea-cadru redactata in urma cu trei ani s-a urmarit stabilirea unui raport intre salariul de baza minim si cel maxim de 1 la 15, limitarea numarului de clase de salarizare la 110 si plafonarea primelor si sporurilor la maximum 30% din salariul de baza. Din cauza constrangerilor financiare, insa, salariile bugetarilor nu au putut fi stabilite conform acelei legi, astfel ca au ramas aceleasi dezechilibre, cu un raport intre salariul de baza minim si cel maxim de 1 la 35, cu peste 400 clase de salarizare si o pondere a sporurilor si primelor de 51% din castigul salarial.

Conform ultimelor date prezentate de Guvern, la momentul elaborarii bugetului pentru acest an, numarul total de angajati din sectorul bugetar se ridica la 1,187 milioane persoane.

Salariile bugetarilor vor fi majorate anual prin noua lege a salarizarii, incepand cu 2014, in mod etapizat si succesiv, dar numai pentru anumiti functionari, respectiv aceia al caror salariu de incadrare este mai mic decat cel care va rezulta prin aplicarea noii legi.

Prin noua lege a salarizarii personalului platit din fonduri publice pregatita de Guvern pentru 2014 si anii urmatori, salariile de baza pentru fiecare clasa de salarizare vor fi determinate ca valori nominale folosind un coeficient I in valoare de 800 lei, corespunzator salariul minim brut pe tara de la 1 iulie, si coeficientii de ierarhizare existenti, iar diferenta dintre doua clase de salarizare succesive va fi pasrata la 2,5%.

Tot prin noua lege a salarizarii, cuantumul sporurilor, primelor, compensatiilor si indemnizatiilor va fi stabilit astfel incat, impreuna cu salariile de baza, sa nu depaseasca cresterile salariale prevazute pentru fiecare an in parte prin legile anuale speciale.

Pentru personalul incadrat pe studii medii care absolva studii superioare se va asigura la promovare cel putin clasa de salarizare detinuta anterior, aferenta gradatiei avute.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri