Romania a facut progrese considerabile in domeniul fiscal, al sanatatii si in sectorul energetic pe parcursul ultimelor doua acorduri cu FMI, dar in privinta companiilor de stat sunt necesare mai multe masuri, care vor fi incluse in viitorul acord, a declarat directorul FMI, Christine Lagarde. Ramaneti pe wall-street.ro si veti citi cele mai importante declaratii si reactii.
"Ce are Romania? Aveti talent uman, surse de energie, finantare disponibila care trebuie fructificata si adminsitratie care poate fi eficientizata. Aveti toate ingredientele (...) Ati progresat mult si daca mai uit la parteneriatul dintre FMI si Romania vad lucruri bune. Performanta mai ales in domeniul fiscal, al sanatatii, in sectoarele de energie", a spus Lagarde la conferinta organizata la Banca Nationala a Romaniei, conform Mediafax.

Directorul general al FMI a aratat ca in privinta companiilor de stat sunt necesare mai multe reforme pentru a se ajunge la productivitatea maxima, pentru a beneficia de intreg potentialul uman si tehnic din aceste societati.
"Acest set de reforme va face parte din noul program", a spus Lagarde.

In timp ce Banca Nationala a Ungariei a convins FMI sa inchida biroul din Budapesta al institutiei, politicienii romani liciteaza pentru inca un mariaj alaturi de institutia cu sediul central in Washington. Directorul general al FMI se afla in Romania, iar de la ora 12 va sustine un discursi de la sediul BNR.

Presedintele Traian Basescu a declarat in aceasta dimineata la intalnirea cu directorul general al FMI, Christine Lagarde, ca Romania are nevoie sa fie asistata inca doi ani, aratand ca tara noastra a reusit sa finalizeze al doilea acord cu FMI, desi au fost cateva probleme, dar au fost depasite.

"Am reusit sa finalizam al doilea acord cu FMI. Sa fim cinstiti, au fost cateva probleme, dar cu bunavointa tuturor acordul a fost finalizat. Acum trebuie sa pornim unul nou", a afirmat Basescu la inceputul intalnirii cu directorul FMI, anunta Mediafax.

Lagarde a precizat ca se afla pentru prima data in Romania si abia asteapta negocierile pentru urmatorul pas, aratand ca trebuie facute mai multe reforme structurale.

Directorul general al FMI se afla in Romania, luni si marti, iar miercuri, o misiune a Fondului va veni la Bucuresti pentru discutii privind un nou acord de imprumut cu Romania.

Autoritatile au precizat anterior ca doresc ca noul acord sa fie incheiat pentru o perioada de doi ani.

Cel mai recent acord al Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri, dupa o intelegere de tip stand-byde circa 13 miliarde de euro semnata in 2009 si finalizata in 2011.

Ultimul acord a fost parafat in primavara anului 2011, in continuarea acordului inceput in 2009, si trebuia sa se incheie in martie 2013. Board-ul FMI a aprobat in martie cererea autoritatilor romane de extindere cu trei luni a acordului, panã la sfarstul lunii iunie, astfel incat Guvernul sa aiba timp sa reduca arieratele si sa adopte masuri de imbunãttire a managementului companiilor de stat.

Ungurii renunta la FMI

Fondul Monetar International a decis inchiderea reprezentantei din Ungaria, in contextul in care autorizatia pentru functionarea actualei misiuni expira in august. Directorul FMI, Christine Lagarde, a primit luni o scrisoare din partea guvernatorului Bancii centrale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, care a informat-o despre intentia Guvernului ungar de a inchide reprezentanta din Budapesta a Fondului.

Mandatul directorului reprezentantei FMI din Budapesta, Irina Ivassenko, se va incheia in august si nu va fi prelungit.

Banca Nationala a Ungariei a cerut, luni, FMI sa inchida biroul din Budapesta al institutiei, despre care afirma ca nu ar mai fi necesar, intrucat autoritatile ungare vor achita, probabil, imprumutul luat in 2008 de la Fond pana la sfarsitul acestui an, inainte de scadenta.

Citeste in acest articol reactiile economistilor consultati de Wall-Street pe subiectul zilei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri