Aderarea la zona euro aduce beneficii multiple, dar se pierde instrumentul de politica monetara, astfel ca procesul nu trebuie grabit si presupune mai intai finalizarea tuturor reformelor si consolidarea macroeconomica necesara unei cresteri durabile, a declarat directorul FMI, Christine Lagarde.
"Este un exemplu pe care il am in minte - Letonia, care a fãcut reforme semnificative intr-un timp scurt. Dar 10% din populatie a emigrat pe parcursul reformelor (...) Cel mai bine este sa te consolidezi, sa ai o crestere sustenabila, un set solid de reforme structurale inainte de a adera la zona euro, decat sa te grabesti, sa accelerezi procesul de aderare, iar apoi sa te regasesti vulnerabil si slabit in fata socurilor externe", a spus Lagarde la Bucuresti, la o intalnire cu presa, potrivit Mediafax.

Directorul general al FMI a adaugat, insa, ca nu are motive sa se indoiasca ca procesul de aderare al Letoniei a fost bine parcurs, ca s-au verificat toti parametri si au fost indeplinite toate criteriile.

"In momentul in care aderi la zona euro pierzi instrumentul de politica monetara, care poate fi utilizat la stabilizarea economiei. Trebuie sa fii intr-adevar foarte increzator ca poti sa functionezi cu un singur instrument. Ai un instrument mai putin pe care poti sa-l folosesti cand lucrurile merg prost", a explicat Lagarde.

Ea a adaugat ca este elocvent exemplul unor state aflate in zona euro si care au dificultati in a folosi putinele instrumentele interne pentru a se echilibra, in lipsa politicii moentare, care este apanajul BCE.

"Sunt multiple beneficii, dar ai un singur stabilizator, pe celalalt nu il mai poti folosi niciodata", a spus Lagarde.
Anterior, directorul general al FMI a aratat ca avansul economic lent din Europa Centrala si de Est este unul ciclic si reflecta si blocaje ale partenerilor, de asemenea ciclice.

"Dar trebuie finalizate reformele care presupun ca sectorul productiv trebuie sa fie performant si nu trebuie impovarat cu alte probleme (...) Intr-o tara este vorba de piata muncii rigida, in alta de multa birocratie, in altele de reforme nefinalizate, de drept de proprietate inca neclarificat", a afirmat Lagarde la conferinta sustinuta la Banca Nationala a Romaniei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri