Planul ministrului de Finante, Sebastian Vladescu de a ingrasa bugetul de stat cu banii proveniti din impozitarea microintreprinderilor cu 16% este spulberat de calculele colegilor ministerului de resort. Controversatul impozit pentru microintreprinderi, prevazut in Codul Fiscal, va aduce un plus bugetului de stat de numai 3,5 milioane de euro. Conform noului Cod Fiscal, din 2007 IMM-urile vor plati un impozit pe profit de 16%, in locul impozitului pe venit de 3%. In opinia mediului de afaceri nici macar aceasta suma pare sa nu stea in picioare. "Este o suma fantezista. Prognoza noastra este ca cei 3,5 milioane de euro sunt povesti de adormit copiii. In nici un caz nu o sa se ajunga la suma asta; este prea mare", ne-a spus Neculai Vitelaru, vicepresedinte in cadrul Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.

Criticile la adresa deciziei sefului Finantelor nu se opresc aici. "Cum sa innebunesti o tara intreaga pentru 3 milioane de euro!? Acesti bani pot fi cheltuiti intr-o zi. Oricum ma astept la o suma mai mica. E o prostie; practic inlocuiesc o incasare certa cu una incerta. In plus, acest impozit va complica contabilitatea firmelor", a declarat Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania. Nici cei din interiorul acestui sector economic nu mizeaza pe bani mai multi la buget, bani adusi de microintreprinderi. "Cert este ca majorarea impozitului pe profit nu va aduce cresteri la bugetul de stat. Mai ales ca unele dintre microintreprinderi nu vor mai exista, nu vor rezista. Daca aplici cei 16%, si daca inmultesti 16 cu zero, rezulta zero. Vorbesc gandindu-ma si la mine ca si eu am microitreprindere si nu am profit. Mecanismul impozitarii s-a dovedit in 16 ani ca nu da roade", a afirmat Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale din Industria Usoara - FEPAIUS.

"Odata aplicata, masura va face ca multe firme sa realizeze profit zero"

Liviu Voinea, research director in cadrul Grupului de Economie Aplicata spuna ca dupa parerea lui, "nu este un lucru cert ca se va castiga la bugetul de stat. Codul Fiscal persista in greseala cotei unice. Nu vor creste veniturile la buget. Personal nu sunt un fan al cotei unice", a afirmat specialistul economic. Efectele negative ale cresterii impozitului vor lovi direct in profitul firmei. "Odata aplicata, masura va face ca multe firme sa realizeze profit zero. Oricum, ca de obicei, ce isi propun guvernantii nu realizeaza niciodata", a afirmat recent Neculai Vitelaru.

Itinerariul banilor nu este transparent

Daca va fi adoptata actuala forma a Codului Fiscal, sansa ca IMM-urile si, in special, microintreprinderile sa reziste impactului integrarii in Uniunea Europeana sunt minime, este de parere presedintele Patronatului National Roman, Florian Costache. De asemenea, acesta a calificat taxele si impozitele pe care le suporta firmele autohtone drept "nejustificate".
"De mai mult de 10 ani, cele 500.000 de IMM-uri sustin economia nationala, si in ciuda acestui fapt ele sunt taxate nejustificat", a declarat presedintele PNR. Mai mult de atat, Costache spune ca itinerariul banilor proveniti din taxe si impozite nu este transparent. "In afara de autoritati, nimeni nu stie unde se duc banii sau cum sunt folositi", a incheiat presedintele Patronatului.

Microintreprinderile - 80% din totalul firmelor

Calculele Ministerului Finantelor prevad ca IMM-urile vor plati anul viitor la stat 576 milioane lei noi, cu numai 3,5 milioane de euro mai mult ca in 2006. Conform postului de televiziune Realitatea, banii colectati la stat ajung doar pentru construirea a trei kilometri de autostrada sau pentru masinile si echipamentele necesare comisarilor Garzii Financiare. In Romania, sunt inregistrate peste 350 mii de microintreprinderi, peste 80% din totalul firmelor, potrivit datelor Agentiei pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri