Tinand cont de evolutiile recente din economie, BNR a obtinut mai mult spatiu de manevra si a putut sa faca un nou pas, chiar mai mare decat anticipau analistii, pe drumul relaxarii monetare. Economistii vad acum ajustarea dobanzii cheie pana la nivelul de 4%, pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Dupa cum puncteaza analistul BCR Eugen Sinca, decizia BNR este un indicator clar al faptului ca banca centrala urmareste coborarea dobanzilor in piata. Incadrarea inflatiei pe o panta descendenta, surplusul inregistrat de contul curent in primele cinci luni si stabilitatea politica sunt principalele motivatii ale deciziei BNR.

In plus, productia agricola se anunta foarte buna, iar preturile au inceput deja sa scada, in timp ce taierea TVA la paine pana la 9% va ajusta in jos inflatia anuala cu cel putin 0,2%, anticipeaza Sinca.

Afla care este cea mai optimista estimare pentru evolutia preturilor in toamna.

Pe de alta parte, decizia consiliului de administratie al BNR este sprijinita si de contextul international, temerile cu privire la zona euro fiind mult alinate in ultimele luni, iar datele economice au inceput sa sustina ideea ca recesiunea s-a incheiat.

"Era de asteptat ca BNR sa fi incercat o taiere de dobanda atunci cand situatia din zona euro era mai sumbra, dar cum anul trecut nu s-a putut din cauza crizei politice si a problemelor din Grecia, cred ca acum BNR vrea sa recupereze cu pasi mai mari acest decalaj", a spus Mihai Tantaru, economist al ING Bank.
Oricum, principalul factor declansator al procesului accelerat de relaxare fiscala este inflatia.

"Tinand cont ca in iunie inflatia a fost 5,3%, dar se va injumatati in circa trei luni, BNR nu ar fi putut sa tina in acest context dobanda la 5%. In plus, economia avea mare nevoie de o reducere a dobanzii cheie, avand in vedere datele slabe pe partea de creditare", a precizat Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank.

Dobanda cheie va ajunge la 4% pana la sfarsitul anului

Majoritatea analistilor se asteapta ca in acest an banca centrala sa stopeze procesul de relaxare monetara la un nivel de 4% in cazul dobanzii cheie, in timp ce sansele pentru o reducere a rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei sunt mici in acest an.

BCR se asteapta la o reducere a acestora in 2014, dar numai in cazul pasivelor in lei, in timp ce la cele in valuta BNR ar putea lua o decizie de abia dupa ce Romania ar termina de rambursat cea mai mare parte a imprumutului de la FMI.

"Decizia surpriza a BNR de a accelera ritmul relaxarii politicii monetare reflecta mai multi factori, inclusiv o convingere tot mai puternica ca inflatia va incetini pana la sfarsitul anului, precum si siguranta oferita de noul acord cu FMI. In contextul incetinirii cererii de consum, consideram ca noi reduceri ale dobanzii sunt acum probabile si revizuim prognoza pentru sfarsitul anului la 4%", se arata si intr-o nota a Capital Economics
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri