In conditiile in care salariul mediu net al unui angajat in agricultura nu depaseste in Romania 250 de euro, tot mai multi romani se orienteaza spre tari care ofera chiar si 1.800 de euro pe luna. Competitia este stransa – doar in 2012 s-au inscris 52.044 de romani pentru cele 8.138 de oferte de munca in agricultura in strainatate.
In Romania, salariul mediu net al unui angajat in agricultura este de 1.100 lei (250 euro), arata datele companiei de recrutare Lugera.

Cel mai mare salariu in agricultura romaneasca este de maxim 4.000 euro, pentru o pozitie de director, judetele in care remuneratiile au cele mai ridicate valori fiind Timis, Alba, Sibiu, Valcea si Galati. La polul opus cele mai mici salarii se regasesc in judete precum Harghita si Covasna, unde angajatorii ofera aproximativ 900 de lei net.

In aceste conditii multi romani se reorienteaza spre tari din Europa in care salariile pot ajunge si la 1.800 de euro. Printre statele care ofera cele mai bune salarii in agricultura se numara Franta si Germania.

“Tari precum Franta, Germania, Italia, Spania si Danemarca ofera cetatenilor romani locuri de munca pe piata agriculturii cu salarii pornind de la 600 euro pana la 1800 euro. Salariile depind in functie de tara si gradul de calificare al muncitorilor”, spun reprezentantii site-ului Tjobs.

Spre exemplu, pentru un post de culegator de fructe, in Cehia, salariul oferit este cuprins intre 500 si 800 de euro lunar, cazarea fiind asigurata de angajator.

De asemenea, pentru un post de tractorist in Germania un roman poate castiga intre 1.000 si 1.300 de euro pe luna, cazarea, masa si transportul fiind asigurate de catre angajator.

Pe de alta parte, pentru un post de internship in Statele Unite, in domeniile agricultura, horticultura, zootehnie, peisagistica, biotehnologie, agromontanologie, silvicultura, piscicultura, agro-turism, salariul oferit este cuprins intre 7 si 13 dolari pe ora.

Potrivit informatiilor furnizate de ANOFM, agricultura este al treilea cel mai popular domeniu de activitate pentru romanii care isi cauta un loc de munca in strainatate, dupa constructii si turism. Muncitorii romani manifesta o preferinta pentru tari precum Italia, Spania, Germania sau Irlanda.

In 2012, au fost inregistrate 52.044 de aplicari la cele 8.138 de oferte de munca in agricultura. Aplicarile la ofertele acestui domeniu s-au situat pe locul 3 din total, fiind depasite de aplicarile in domeniile „Constructii / Amenajari”, locul 2, si „Hoteluri / Tursim”, prima pozitie.

“Cu toate acestea, daca exista oferte si in alte tari, ca, de exemplu, Danemarca, Suedia, S.U.A., Cehia, cu un pachet salarial atractiv si cu cerinte minime, vor aplica si pentru acestea. In conditiile liberei circulatii a lucratorilor in spatiul european, care inseamna si aplicarea individuala la un loc de munca (cautatorii de loc de munca efectueaza acest demers in mod independent, fara a ne informa) utilizand portalul european al locurilor de munca vacante EURES si portalul national EURES, unde sunt afisate ofertele de munca vacante existente la nivel european, respectiv national, nu detinem date cu privire la numarul cetatenilor romani care au aplicat pentru un loc de munca in strainatate”, spun reprezentantii ANOFM.

In primul semestru al anului 2013, au fost mediati, prin reteaua EURES, 632 de cetateni romani. 571 persoane au obtinut contracte de munca in domeniul agriculturii, in Spania, Danemarca si Finlanda, cu o durata care a variat intre sase saptamani si trei luni.


Sursa: ANOFM

Numarul afacerilor in agricultura a avut una dintre cele mai bune evolutii, cu peste 20.700 de noi entitati infiintate in anul 2012, conform raportului privind sectorul IMM din Romania, editia 2013, realizat de catre Fundatia Post-Privatizare.

In ceea ce priveste aportul la crearea locurilor de munca, IMM-urile din agricultura angajeaza cei mai putini salariati dintre principalele sectoare de activitate, cu doar 3,3%.

Contributia acestora, insa, inregistreaza cifre promitatoare. Profitabilitatea unui angajat din acest domeniu este dubla fata de media nationala, cu o valoare de peste 25.000 de lei.

Agricultura din Romania reprezinta o afacere de circa 20 de miliarde de euro pe an, a carei evolutie este dictata in mare parte de conditiile meteo. Aceasta piata contribuie cu 6,5-7% la Produsul Intern Brut.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri