"Speram ca investitia ENEL in Electrica Muntenia Sud va plasa Italia intre primii doi sau chiar in fruntea investitorilor straini in Romania", a spus Tempestini, care a mentionat ca si anumite banci italiene sunt interesate sa investeasca in Romania.

ENEL preconizeaza ca va investi in Romania un miliard euro, iar numai pentru 2006 a alocat deja pentru investitii 65 milioane euro. Compania italiana a investit in companiile de distributie a energiei Electrica Dobrogea si Electrica Banat, scrie Rompres.

O alta mare investitie italiana este cea a companiei de telefonie mobila Orange, care a investit peste un miliard euro in perioada 1997- 2005, precum si compania Iveco, care a avut vanzari totale de 9 miliarde euro.

In prezent, Italia se situeaza pe locul al saselea in ierarhia investitorilor straini cu un volum total investit de circa 5 miliarde euro, iar in 2006 se estimeaza ca vor fi investiti un miliard de euro. Un interes deosebit a fost manifestat de investitorii italieni in sectorul agroalimentar, in cel al distributiei de energie, in cel bancar sau constructii.

Citeste si:

Presedintele Unimpresa considera ca investitorii au nevoie de o mai mare flexibilitate pe piata muncii si in sistemul fiscal, precum si de un sistem judiciar corect si eficient, de reguli clare in ceea ce priveste competitivitatea.

In 2005 schimburile comerciale bilaterale s-au cifrat la 9,3 miliarde euro, Italia fiind primul partener comercial al Romaniei.

Unimpresa are in prezent un numar de 500 asociati, care ofera peste 110.000 locuri de munca. La trei ani de la intrarea pe piata romaneasca, Unimpresa are un numar de sase filiale in Bucuresti, Timisoara, Cluj Napoca, Oradea, Iasi si Craiova.