Presedintele Traian Basescu a declarat, dupa ce a vizitat expozitia dedicata Regelui Ferdinand I, ca noua Constitutie trebuie sa fie "la fel de bine gandita ca cea din 1923", sustinand ca aceea "a fost una dintre cele mai moderne constitutii din lume", scrie Mediafax.

"Asta a fost una dintre cele mai moderne constitutii din lume (n.r.- Constitutia din 1923). In baza acestei constitutii si a modului cum functiona statul roman in perioada de dupa intrarea constitutiei in vigoare, Romania a fost una din cele mai stabile tari din punct de vedere economic, cele mai stabile din lume, nu din Europa", a spus Traian Basescu.

Intrebat de jurnalisti ce ar trebui sa pastreze noua Constitutie din cea din 1923, seful statului a raspuns: "Principiile sanatoase de functionare a statului. (...) Sa fie la fel de bine gandita ca cea din 1923".

De asemenea, Traian Basescu a spus ca expozitia reprezinta "o parte glorioasa a istoriei noastre".

"Am vazut multe din exponate la muzeu (n.r. - Muzeul Cotroceni), dar imi pare bine ca au fost aduse aici, la bordul navei. Le vad echipajele de pe navele flotei maine (n.r. - sambata), pentru ca sunt parte din istoria noastra si parte de istorie pe care 50 de ani am negat-o, asa am fost invatati in comunism, dar a fost o parte glorioasa a istoriei noastre", a spus Basescu.

Intrebat daca expozitia reprezinta o sansa pentru tinerii care au uitat aceasta parte a istoriei, presedintele Basescu a spus: "Ei nu au ce sa uite, pentru ca nu le-a spus nimeni. Abia la scoala au inceput sa invete cate ceva, dar sunt cei din generatia mea, care nu au invatat la scoala, nu stiu propria istorie si nu stiu foarte multe despre un cap incoronat, care a facut servicii extraordinare Romaniei. Si ce ma impresioneaza in perioada lui Ferdinand I - curajul, stie ca are o armata slab inarmata si totusi a avut curaj, din calcul politic, probabil sustinut cu idei de Regina Maria, nu spun ca nu, dar el era seful statului, si si-a asumat intrarea in razboi cu o armata nu grozav pregatita. A rezistat si nu si-a luat traistuta sa fuga, in timp ce s-a refugiat cu guvernul in Moldova si a dat marea batalie de la Marasti, Marasesti, Oituz. Si a mai facut ceva, s-a intors in fruntea armatelor de la Budapesta".

Totodata, intrebat daca ii sfatuieste pe tineri sa vina sa vada expozitia, Basescu a raspuns: "Cu siguranta".

"Cred ca ideea expozitiei aici nu a fost luata neaparat de inceperea unui an Ferdinand I, pentru ca la anul se implinesc 100 de ani, acum sunt 99 de ani, pe 10 octombrie, de la incoronarea lui Ferdinand, dar cred ca expozitia a fost adusa acolo unde vin oamenii vara, pe litoral, ceea ce le va usura posibilitatea de a o vizita, pentru ca Mamaia e la doi pasi, Eforie e la doi pasi, se poate vizita", a adaugat Basescu.

Chestionat daca va veni de Ziua Marinei la Constanta, seful statului a spus: "Stiu sigur unde ma duc, dar nu va spun".

Dupa ce semnat in cartea de onoare a expozitiei, Basescu a plecat din Portul Militar Constanta.

Traian Basescu a ajuns la Constanta, pentru a participa la vernisajul expozitiei dedicate Regelui Ferdinand I al Romaniei, la bordul Fregatei "Regele Ferdinand", el fiind intampinat de Garda de Onoare care a intonat imnul de stat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Dan Barna: Primul obiectiv este reforma constitutionala