Romania va imprumuta 180 de milioane de dolari de la Banca Mondiala pentru a finanta un proiect in valoare de 225 de milioane de dolari pentru sectorul transporturilor, potrivit unui memorandum aprobat miercuri de Guvern.

Statul va acoperi 20% din finantarile necesare, iar diferenta va fi asigurata prin creditul de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), membra a grupului Bancii Mondiale.
Perioada de rambursare a imprumutului este de 17 ani, din care 5 ani perioada de gratie.

Proiectul sectorial de sprijinire a transporturilor va fi derulat de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania si Compania Nationala de Cai Ferate, in calitate de agentii de implementare, care vor primi subimprumuturi de cate 90 de milioane de dolari fiecare.

CNADNR si CFR vor trimite catre BIRD programele anuale de intretinere a infrastructurii pentru anul urmator, precum si o actualizare a programelor de intretinere a infrastructurii pentru urmatorii cinci ani, impreuna cu rapoartele de implementare pentru anul curent.
Guvernul l-a desemnat pe ministrul Finantelor Publice sa semneze, in calitate de reprezentant al statului roman.

Acordul de imprumut negociat va fi supus spre aprobare Consiliului Directorilor BIRD pana la data de 30 iunie 2006 si va intra in vigoare la 150 de zile de la data semnarii, urmand ca in acest interval de timp Acordul sa fie ratificat potrivit legislatiei romanesti.