Codul fiscal continua sa provoace reactii nedorite. Dupa ce reprezentantii producatorilor de tigarete si investitorii la Bursa de Valori Bucuresti s-au declarat nemultumiti de noile modificari ale Codului fiscal, a venit randul industriasilor sa conteste noile legi.
Membrii Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR) considera ca este in detrimentul dezvoltarii economice a tarii acest nou Cod fiscal, dupa cum afirmase in urma cu o zi Cezar Coraci, presedintele UGIR. Ei sunt de parere ca noul Cod este incomplet deoarece nu contine nici o hotarare legata de veniturile pe care statul roman le obtine, in afara impozitelor si taxelor obisnuite, referindu-se in mod deosebit la taxele speciale, fonduri, comisioane si timbre fiscale care reprezinta fondul de mediu, taxele locale sau agentiile protocolului de stat.

Vicepresedintele UGIR, Mihai Pasculescu a declarat pentru BBC ca intra in discutie acele legi speciale, aplicate pentru anumite zone. Taxarea protocolului de stat, care inchiriaza, vinde. Ei nu platesc nici un impozit, nu platesc TVA, nu platesc nimic. Dupa aia, tot la legi speciale, e Legea energiei, care cuprinde RENEL. Au peste tot terenuri, pe care, tot asa, le inchiriaza, le dau spre folosinta, nu platesc nici o taxa".

Tot reprezentantii UGIR au afirmat ieri pentru Rompres ca proiectul de Cod Fiscal favorizeaza dezvoltarea fara precedent al pietei negre, cum ar fi cea a bijuteriilor, mai ales ca aproximativ 70% din piata autohtona de bijuterii este reprezentata de piata neagra. Un exemplu in acest sens este faptul ca din o tona de bijuterii importate lunar in Romania, doar 25% se afla in cifrele oficiale ale Ministerului Finantelor Publice. Potrivit noului Cod fiscal, productia si importul romanesc de bujuterii sunt supuse accizarii de 20%.

IMM-urile platesc impozit pe profit de 16%

Noul Cod fiscal prevede ca din anul 2007, IMM-urile vor plati un impozit pe profit de 16%, in locul impozitului pe venit de 3%. Ministerul de Finante a si calculat cati bani vor veni anul viitor de la IMM-uri: aproximativ 163 milioane de euro, cu un avantaj de 3,5 milioane de euro mai mult decat in anul 2006. In Romania, sunt inregistrate peste 350 mii de microintreprinderi, peste 80% din totalul firmelor, potrivit datelor Agentiei pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii.

Nici piata tigaretelor nu este mai avantajata. Prin impunerea accizei minime la tigarete, adica de la 90% la 95% din acciza pentru cea mai vanduta categorie, piata de profil autohtona ar putea fi serios afectata, dupa cum declarase miercuri Gilda Lazar, director corporate affairs JT International Romania. In afara faptului ca UE nu impune ca acciza minima sa fie adoptata, state europene precum Marea Britanie, Danemarca sau tarile baltice nu au adoptat-o iar tari precum Suedia sau Cehia au acciza minima de 100%.

Aceste prevederi ale Codului fiscal, ar putea duce la o disparitie de pe piata a producatorilor de tigarete mai ieftine, pentru ca din cauza cresterii pretului lumea ar inceta sa le mai cumpere iar producatorii mari de tutun ar avea un real avantaj. Un risc ridicat este acela al aparitiei contrabandistilor de tutun pe piata romaneasca. Gilda Lazar a dat ca exemplu situatia de anul trecut, cand acciza minima a fost de 65%, contrabanda cu tigari ieftine devenind un fenomen in Romania.

Modificari au fost aduse si impozitelor platite la nivel local pentru proprietatile imobiliare. Pentru locuintele cu o suprafata mai mare de 150 de metri patrati, valoarea impozabila se va majora cu cite 10% pentru fiecare 100 de metri patrati sau fractiune din acestia.

Greva pe Internet a bursierilor

Si investitorii Bursei de Valori Bucuresti sunt nemultumiti de modificarile Codului fiscal, deoarece prin noua lege, impozitele pe castigul de capital au fost aliniate la 16%. Pina acum, la BVB erau impozitate cu 16% investitiile pe termen scurt si 1%, investitiile pe termen mai mare de un an. Din totalul investitorilor la BVB, 45,6% il reprezinta persoanele fizice rezidente, 21,3% sunt persoane juridice rezidente, 6,7% sunt persoanele fizice nerezidente iar 26,4% reprezinta persoanele juridice nerezidente. Total nemultumiti de aceste prevederi, investitorii s-au gandit la posibilitatea unei greve, 200 dintre ei semnand o lista pe Internet pentru a intra in greva si a nu tranzactiona nimic.

Taxa speciala pentru masini avantajeaza luxul

Desi inca nu s-au declarat nemultumiti, detinatorii de autovehicule din Romania vor mai avea de platit o taxa speciala pentru inmatriculare, chiar daca masina este autohtona sau din import. Autoturismele care intra in aceasta categorie sunt cele cu masa totala autorizata de pana la 3,5 tone, taxa variind in functie de normele Euro indeplinite sau de cilindre, pentru masinile rulate luandu-se in considerare si vechimea autoturismului.

Masinile de lux sunt intr-u totul avantajate de aceasta taxa speciala pentru ca au dotari multiple si polueaza mai putin, in comparatie cu cele care au dotari standard. Din fericire, chiar daca aceasta taxa va fi aplicata, o alta, adica acciza perceputa pana la inceputul lui ianuarie 2007, va fi eliminata.

Iahturile si motocicletele au un vadit avantaj

Avantaje de pe urma noului Cod fiscal au detinatorii de iahturi si motociclete. Accizele pentru iahturi sau alte nave si ambarcatiuni vor fi cuprinse intre 10% si 50%, in functie de criteriile din normele metodologice. Si impozitul anual pe motociclete s-a redus de la 35 RON pana la 7 RON, conform noului Cod Fiscal.

Principalele modificari legislative ale Codului fiscal se refera la impozitul pe venit, al celui pe profit, impozitele si taxele locale, taxa pe valoare adaugata, accize, precum si impozitul pe veniturile obtinute in Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate in tara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri