O lege unica a salarizarii bugetarilor poate fi aplicata numai dupa stabilirea ierarhizarii salariilor in Romania, care va fi o hotarare politica, a declarat vineri, ministrul muncii, solidaritatii sociale si familiei, Gheorghe Barbu, informeaza Rompres
Sindicatele din invatamant au reluat vineri actiunile de protest, una dintre nemultumirile lor fiind faptul ca nici pana la aceasta ora nu a fost elaborat proiectul unei legi unice a salarizarii bugetarilor, care sa duca la cresterea salariilor personalului din invatamant.

Barbu a explicat ca proiectul de lege cu clasele de salarizare poate fi elaborat, dar nu poate fi aplicat pana nu cand se ajunge la acea ierarhie stabilita pe actuala legislatie. Ministrul muncii a afirmat ca exista o legislatie extraordinar de stufoasa in sistemul de salarizare, fiind peste 200 de acte normative care vizeaza salarizarea bugetarilor din Romania. De asemenea, la legea unica privind salarizarea functionarilor publici se lucreaza de mai bine de un an si jumatate, cu finantare de la Banca Mondiala si consultant extern.

Acesta a spus ca asteapta o hotarare politica care sa aprobe strategia de stabilire a ierarhizarii salariilor in Romania, care va prevedea modul cum vor fi cresterile salariale pe urmatorii 4-5 ani in Romania, pentru ca dupa aceea sa fie aplicat un singur mod de stabilire a claselor salarizare.

Ministrul muncii a mai afirmat ca spera ca aceasta hotarare politica sa fie luata urgent, pentru a putea fi realizate majorarile salariale anuntate, dupa ce se ajunge la clasificarea procentuala diferentiata intre diferitele categorii de bugetari.

Sindicatele din invatamant au pichetat, vineri, sediul Guvernului, in semn de protest fata de ceea ce au numit "nerespectarea de catre Guvern a angajamentelor asumate prin acordul semnat in noiembrie" cu sindicalistii din invatamant.

Sindicalistii din invatamant sunt nemultumiti ca Executivul nu si-a respectat angajamentele asumate prin acordul incheiat cu ei in urma grevei generale din luna noiembrie. Astfel, din 1,1 miliarde euro cat trebuia sa fie alocate pentru programe in invatamant s-au dat pana la ora actuala doar noua la suta, sustin liderii sindicali.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri