Germania a recunoscut oficial moneda virtuala bitcoin ca "unitate de cont", respectiv ca instrument financiar care poate fi folosit in "cercurile multilaterale de cliring", potrivit Ministerului de Finante din aceasta tara, relateaza CNBC, citat de Mediafax.
Bitcoin nu este clasificata ca ban electronic (e-money) sau moneda straina, ci mai degraba ca instrument financiar supus reglementarilor bancare din Germania. Reprezinta mai degraba «bani privati» care pot fi utilizati in cercurile multilaterale de cliring", potrivit unui comunicat al Ministerului german de Finante.
Am fost de mult timp un sustinator al planului lui Friedrich August von Hayek de denationalizare a banilor.
O unitate de cont permite realizarea de comparatii in timp a valorii unor bunuri sau servicii si cuantificarea valorii adaugate in cadrul activitatii economice si poate fi reprezenta de o moneda fara existenta fizica a acesteia. Un exemplu de unitate de cont este dat de drepturile speciale de tragere (DST) ale FMI, in care se evalueaza tranzactiile, dar care nu sunt si instrument de plata. Astfel, platile trebuie sa se faca in monede aflate efectiv in circulatie.

"Trebuie sa avem competitie in productia de bani. Am fost de mult timp un sustinator al planului lui Friedrich August von Hayek de denationalizare a banilor. Bitcoin reprezinta primul pas in aceasta directie", a declarat Frank Schaeffler, membru in comisia de finante a Parlamentului german, care a sustinut clarificarea legala a bitcoin.

Bitcoin este o moneda virtuala care permite utilizatorilor sa o schimbe pentru bunuri si servicii. In prezent, o bitcoin valoreaza circa 119 dolari.

Noua prevedere arata ca autoritatile germane pregatesc reglementari de taxare a tranzactiilor cu bitcoin.

Potrivit publicatiei Die Welt, guvernul german a stabilit ca clasificarea bitcoin inseamna ca profiturile obtinute prin utilizarea monedei virtuale ar putea fi impozitate.

Kathleen Brooks, director la FOREX.com, a declarat pentru CNBC ca aceasta clasificare de catre guvernul Germaniei da legitimitate bitcoin sa fie folosita ca instrument financiar intr-una din cele mai mare economii din lume.

Brooks a adaugat ca este un mare pas inainte pentru miscarea bitcoin.

"Cred ca este interesant ca Germania a luat-o inainte si a dat statut legal bitcoin, care ar putea deveni o alternativa la euro, daca moneda unica va inceta sa existe", a spus Brooks.

Ea a aratat ca daca euro va disparea, autoritatile germane ar putea sa colecteze in continuare taxe daca toata lumea va incepe sa foloseasca bitcoin.
Ar fi gresit daca autoritatile nationale vor califica bitcoin drept un instrument de spalare a banilor!
Schaeffler considera ca succesul bitcoin va depinde de tratamentul corect al autoritatilor de reglementare si de existenta unor conditii egale cu cele ale celorlalte monede. El a adaugat ca ar fi gresit daca autoritatile nationale vor califica bitcoin drept un instrument de spalare a banilor, doar pentru ca face posibile tranzactiile anonime.

Reglementarea bitcoin a fost un subiect fierbinte in ultimele cateva luni. Departamentul pentru Servicii Financiare din New York a trimis citatii saptamana trecuta mai multor companii asociate cu bitcoin, in cadrul unei investigatii mai largi privind practicile acestora.

FMI si Departamentul pentru Securitate Interna (Department of Homeland Security-DHS) efectueaza la randul lor investigatii.

In plus, Thailanda a luat masuri in luna iulie pentru interzicerea monedei virtuale, potrivit Bitcoin Co, un site din Bangkok care opereaza tranzactii cu bitcoin. Site-ul a aratat ca i s-a interzis inregistrarea la agentiile guvernamentale, fapt care ar fi permis oamenilor sa foloseasca legal moneda.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri