Romania s-ar putea confrunta, odata cu integrarea in Uniunea Europeana, cu un fenomen de crestere a preturilor similar cu cel inregistrat in tarile care au aderat in 2004, se arata intr-un studiu al Comisiei Nationale de Prognoza. Cresterea, ca medie anuala, a preturilor de consum va fi in 2007 de 4,2%, spun specialistii.

Cresterea preturilor dupa aderare ar putea urmari scenariul din statele care au intrat in UE in 2004. Calendarul si amploarea ajustarilor preturilor administrate si modificarile in politica fiscala care vor avea loc in perioada urmatoare reprezinta factori de risc, din perspectiva impactului asupra anticipatiilor inflationiste, se arata in studiul CNP.

Astfel, in perioada urmatoare vor avea loc noi ajustari ale preturilor reglementate, in special la energie electrica, termica si gaze, care se vor regasi in cheltuielile pentru intretinerea locuintei si, implicit, in indicele pretului de consum. Aceasta in conditiile in care a fost revizuit calendarul de majorare a pretului la gaze naturale, energie termica si electrica de catre autoritatile de reglementare.

Majorari semnificative in noile state membre

Statele care au aderat la UE in 2004 au inregistrat cresteri semnificative ale preturilor, care s-au atenuat partial in 2005. Astfel, in anul integrarii, preturile de consum au avansat intr-un ritm de la -1,2% la 1,2% si in Ungaria de la 4,7% la 6,8%.

Principalele cauze care au stat la baza cresterii ratei inflatiei in noile state membre au fost majorarea preturilor la produsele alimentare, majorarea preturilor la bauturi alcoolice si tutun - datorata obligativitatii alinierii accizelor, de suplimentarea cheltuielilor pentru sanatate si redus comparativ cu anul precedent in doar doar trei din cele 10 noi state membre, respectiv in Slovenia, Slovacia si Cipru.

Cele mai ridicate rate ale inflatiei s-au inregistrat in Letonia, cu o crestere de la 2,9% la 6,2%, in Polonia de la 0,8% la 3,5%, in Cehia de la 0,1% la 2,8%, Lituania - armonizarea legislatiei fiscale cu acquis-ul comunitar (TVA, taxe vamale, accize). De asemenea, majorarea preturilor pentru intretinerea locuintei, gaze si electricitate au accelerat inflatia. Cu toate acestea, extinderea Uniunii a avut si efecte pozitive si a insemnat pentru noile state membre inceputul unei perioade de crestere economica, bazata, in principal, pe intensificarea cererii interne si pe investitii.

Crestere a preturilor la marfurile nealimentare

La noi, preturile gazelor naturale din productia interna sunt planificate sa se alinieze la cele din import pana la sfarsitul anului 2008, urmand ca, pana la inceputul anului 2007, sa aiba loc liberalizarea completa a pietei energiei electrice.

In acelasi timp se va desfasura si procesul liberalizarii partiale a pretului la energie termica si renuntarea la tariful de referinta de nivel national. Un alt factor care va afecta inflatia Romaniei ca membra UE, se arata in studiul Comisiei Nationale de Prognoza, este armonizarea legislatiei fiscale cu acquis-ul comunitar in privinta accizelor. Astfel, in domeniul accizelor armonizate, de la 1 ianuarie 2007, vor fi operate majorari la benzina cu plumb, pacura, electricitate, pana la atingerea valorilor minime impuse. In acelasi timp, accizarea va fi extinsa si pentru produse ca gazul natural utilizat drept combustibil pentru incalzire in scop comercial sau necomercial.

In Romania, alimentele si bauturile nealcoolice au o pondere mare, reprezentand circa 40% din cosul de consum, aproape dublu fata de ponderile inregistrate in Cehia (20%), Slovacia (17%) si Ungaria (21%). In ceea ce priveste intretinerea locuintei, ponderea preturilor administrate, desi este relativ mica in comparatie cu celelalte tari, este a doua ca marime dupa produsele alimentare. Astfel, orice modificare a preturilor acestor grupe conduce la cresterea indicelui total din cauza ponderilor mari pe care le detin in cosul de consum. In luna aprilie 2006, cresterea preturilor de consum a fost de 0,4% fata de luna precedenta si de 6,9% fata de aceeasi luna din anul precedent, potrivit Institutului National de Statistica. La cresterea pe ansamblu a preturilor din ultimele doua luni au contribuit majorarile inregistrate la marfurile alimentare cu 0,18%, la marfurile nealimentare cu 0,17% si la servicii cu 0,07%.

Resimtim puternic cresterea preturilor la alimente

Intre martie 2006 si martie 2005 cresterile la marfurile alimentare au fost de 6,3%, la cele nealimentare de 15,9% si la servicii de 8,2%. Preturile administrate au crescut intre aprilie 2005 si aprilie 2006 cu 9,2 %, cu cinci la suta sub asteptarile Bancii Centrale. Comisia a calculat, astfel, o crestere, ca medie anuala, a preturilor de consum in 2007 de 4,2%, cu 0,8 puncte procentuale sub prognoza Bancii Centrale. "Este putin probabil ca o medie a indicilor din noile tari membre sa se aplice Romaniei, mai ales in cazul grupei intretinerii locuintei - apa, electricitatea, gazele si ceilalti combustibili, unde estimam ca valorile vor fi considerabil mai mari.

Totodata, trebuie mentionat ca valorile medii anuale, datorita metodologiei de calcul, sunt foarte sensibile atat la distributia lunara, cat si la evolutiile din anul anterior", precizeaza CNP. BNR a anuntat pentru acest an o tinta de inflatie de 5%, plus/minus un punct, iar pentru 2007 un nivel de 4% plus/minus un punct. Rata inflatiei a scazut anul trecut la 8,6% de la 9,3% in 2005, dar a depasit prognoza BNR, care a avut o tinta de 7,5% cu o variatie de un punct procentual, cresterea preturilor administrate, cum ar fi cele la utilitati, fiind unul dintre principalii factori care au determinat majorarea inflatiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri