Romania va reveni in viitor la sistemul progresiv de impozitare, care este propriu unei economii asezate, dar deocamdata cota unica de impozitare este solutia optima, a declarat la inceputul acestei saptamani presedintele Comisiei economice a Senatului, Varujan Vosganian.

"Sistemul progresiv nu poate sa fie aplicat intr-o economie unde salariul minim net este de mai putin de 200 de euro. Impozitarea cu 25% a unui astfel de venit ne impinge in afara Europei", a precizat Vosganian.

Aceasta este prima pozitie oficiala prin care un lider al Aliantei recunoaste ca impozitarea progresiva este benefica unei economii cu adevarat functionale, iar impozitarea prin cota unica este utila doar intr-o perioada de tranzitie catre o astfel de economie.

Pe de alta parte, presedintele Comisiei de buget, finante, banci din Camera Deputatilor, Mihai Tanasescu, isi pastreaza opiniile cu privire la introducerea cotei unice. "Tarile europene care aplica un astfel de sistem de impozitare nu sunt privite cu ochi buni de Uniunea Europeana. Astfel, la nivelul institutiilor europene se are in vedere adoptarea unui acquis comunitar de reglementare a taxarii", a mentionat Tanasescu.

El a adaugat ca mai devreme sau mai tarziu Romania se va intoarce la sistemul progresiv de impozitare, care este in concordanta cu politica UE. Referindu-se tot la impozitare, Varujan Vosganian a mai spus ca in Codul Fiscal ar putea fi prevazut ca in 2005 impozitarea castigurilor pe piata de capital sa creasca de la 1% la 10%, urmand ca in 2006 sa fie majorat la 16%.

El a apreciat ca 95% dintre contribuabili nu vor fi afectati in sens negativ de aceste modificari, iar cifrele de afaceri ale majoritatii intreprinzatorilor nu vor fi influentate. Potrivit presedintelui Comisiei economice a Senatului, noua varianta a Codului Fiscal va fi supusa spre aprobare Senatului la inceputul lui aprilie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
IOHANNIS: Economia sufera. Mediul de afaceri NU are perspectiva!
Setari Cookie-uri