Daca Europa da semne serioase de revenire, iar cele mai recente date economice confirma acest lucru, in Romania lucrurile sunt inca neclare. Cifrele PIB ar putea sa arate mai bine, dar performanta este conjucturala si se datoreaza agriculturii. In realitate, asteptarile managerilor din industrie si constructii sunt mai sumbre decat arata cifrele oficiale. Nici economistii nu sunt luati de val, dar am putea simti efectul redresarii economiilor din zona euro peste jumatate de an.

Cele mai noi informatii cu privire la economiile importante ale Europei arata in mod clar o revenire a increderii, managerii din industrie fiind mult mai optimisti si ca urmare indicele de sentiment PMI a urcat la noi maxime.

PMI (Purchasing Managers Index) este un indicator calculat de Markit care arata sanatatea industriei producatoare in economiile importante ale lumii. PMI este un indice de sentimebt bazat pe sondaje lunare in randul managerilor din industrie, putand astfel oferi indicii preliminare cu privire la ce se intampla in sectoarele respective si la viitoarea evolutie a industriei. PMI ia in calcul noile comenzi, productia industriala, nivelul stocurilor, somajul si preturile din sectoarele economice.

Un indice mai mare de 50 indica expansiunea sectorului, comparativ cu luna precedenta.

Potrivit datelor publicate luni, majoritatea economiilor importante din Europa au raportat expansiune in sectorul manufacturier, indicele PMI atingand noi maxime, ceea ce confirma revenirea economiei Europene.

Spania si Italia au inregistrat in august cel mai bun nivel al PMI din primavara lui 2011, dupa cum arata tabelul de mai jos realizat de Business Insider.

Germania isi mentine expansiune si chiar si Grecia da semne de revenire.




Multi analisti considera ca recesiunea in zona euro s-a incheiat si cifrele PMI (grafic) par sa confirme aceasta inversare de trend, insa efectele pe care o astfel de revenire le vor avea asupra economiei locale nu se vor observa prea curand considera economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.


"In Europa se vede o imbunatatire a sentimentului, dar impactul redresarii economice se va simti in Romania cu o intarziere de 6 luni. Zona euro este asteptata sa isi reia cresterea sustinuta din 2014", a explicat, pentru wall-street.ro, Ionut Dumitru.

Pe de alta parte, rezultatele sondajului de conjunctura realizat de BNR pentru luna august indica o inrautatire a
asteptarilor operatorilor industriali, imprimata insa, in buna masura, de influenta sezoniera a perioadei concediilor de odihna.

In opinia bancii centrale, perspectiva ramane in general favorabila, desi mai estompata comparativ cu luna anterioara.

BNR avertizeaza ca productia industriala va inregistra o posibila restrangere, iar activitatea in constructii isi va mentine traiectoria ascendenta,
evolutie atribuita insa in exclusivitate factorului sezonier.

"Cererea insuficienta continua sa exercite un efect nefavorabil asupra activitatii celor doua sectoare economice, acest factor fiind invocat de aproximativ 46 la suta din totalul managerilor din industrie si respectiv de peste 53 la suta din numarul operatorilor din constructii"

De asemenea, blocajul financiar este resimtit de peste jumatate din numarul total al respondentilor din constructii si, in proportie de circa 9 la suta,
de operatorii industriali.

"Influente negative, de amplitudine relativ scazuta, vor exercita ratele inalte ale dobanzilor bancare si evolutia cursului de schimb al monedei nationale.
Traiectoria descendenta a numarului de salariati din industrie si din constructii se va accentua in luna august, tendinta fiind sugerata, in cazul fiecarui sector economic, de ambele serii ale soldurilor conjuncturale", mai arata raportul BNR.

In concluzie, managerii din industrie si constructii nu sunt prea optimisti, ceea ce inseamna ca economia romaneasca ar putea sa nu isi revine prea repede sau cel putin nu in acelasi ritm precum multe economii din zona euro.

Ionut Dumitru subliniaza faptul ca economia merge mult mai slab decat anul trecut si, chiar daca cifrele PIB ar putea sa fie mai bune, performanta este conjuncturala si se datoreaza agriculturii.

"Agricultura si exporturile nete au mers foarte bine, dar cererea interna sta foarte prost. Economia merge mai slab decat anul trecut, iar trimestrul doi a fost cel mai slab din 2011 pana in prezent, daca excludem agricultura", a concluzionat Dumitru.

Totodata, analistii si economistii romani chestionati de CFA, considera actualele conditi de business din Romania nefavorabile (50% din respondenti). In ceea ce priveste evolutia conditiilor de business in urmatorul an, majoritatea analistilor (65%) sunt neincrezatori si astepta o inrautatire sau cel mult o stagnare.

Doar 35% intrevad o imbunatatire a acestora.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri