Gabriel Resources, compania inregistrata in Canada care vrea sa dezvolte proiectul minier de la Rosia Montana, se asteapta sa obtina avizul Parlamentului Romaniei pentru exploatarea din Muntii Apuseni in termen de doua-trei luni.

"Speram ca va fi un proces de doua, pana la trei luni. Este putin incert", a declarat directorul general al Gabriel Resources, Jonathan Henry, intr-un interviu telefonic acordat Bloomberg.

Gabriel Resources controleaza Rosia Montana Gold Corporation, dezvoltatorul controversatului proiect minier de la Rosia Montana, scrie Mediafax.

Compania, inregistrata in Canada, este sprijinita de fondul de hedging Paulson & Co., controlat de miliardarul american John Paulson, de BSG Resources, detinuta de Beny Steinmetz, unul dintre cei mai bogati oameni din Israel, de Electrum Strategic Holdings, a omului de afaceri american Thomas Kaplan, un important investitor in industria aurului, si de Newmont Mining Corp, unul dintre cei mai mari producatori de aur la nivel mondial.

Proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana a fost aprobat saptamana trecuta de Guvern si va fi dezbatut in Parlament.

Proiectul de lege prevede cresterea participatiei statului in proiect cu 5,69 puncte procentuale, la 25%, si majorarea redeventelor de la 4% la 6% din valoarea productiei. Proiectul de lege califica exploatarea de la Rosia Montana drept un proiect de interes national.

Mii de persoane au protestat duminica si luni impotriva proiectului de la Rosia Montana, in Bucuresti si in alte orase din tara.

Gabriel Resources considera ca a facut o oferta generoasa statului roman.

"Oferta pe care am pus-o pe masa este destul de generoasa si speram ca si Parlamentul roman va fi de acord cu asta", a declarat Jonathan Henry, CEO-ul Gabriel Resources.

El a adaugat ca nu se asteapta ca autoritatile sa emita avizul de mediu pentru proiect inainte de incheierea dezbaterii parlamentare.

"Nu cred ca guvernul ne va acorda avizul de mediu pana cand dezbaterea parlamentara nu se va fi incheiat. Avem nevoie ca acest proiect sa fie totalmente finantabil, iar pentru aceasta este necesar ca Parlamentul roman sa ne sustina", a mai afirmat Henry.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca nu exclude optiunea de a convoca un referendum pe tema proiectului de la Rosia Montana simultan cu alegerile pentru Parlamentul European din 2014.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca ideea exprimata de presedinte, de a declansa un referendum privind proiectul Rosia Montana, este una foarte buna.

Ponta a spus ca, daca nu s-ar fi facut partea tehnica de negociere care tine de acest proiect, statul roman ar fi fost dat in judecata de catre companiile implicate, care ar fi solicitat despagubiri de circa doua miliarde de dolari.

Premierul a spus ca Parlamentul este institutia care are legitimitatea de a lua o decizie, fiind si locul ideal de dezbatere si de informare in ceea ce priveste acest proiect.

Zacamantul de la Rosia Montana contine resurse evaluate la 300 de tone de aur si 1.600 tone de argint.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri