Guvernul va aproba in sedinta de miercuri scrisoarea de intentie pentru acordul preventiv cu FMI, urmand ca documentul sa fie trimis la Washington in vederea aprobarii in board-ul institutiei, au declarat surse guvernamentale.

Premierul Victor Ponta a declarat la finalul intrevederii cu parlamentarii UDMR, ca saptamana viitoare va prezenta in Parlament "liniile principale" ale viitorului acord cu FMI, BM si CE, iar parlamentarii vor avea acces la scrisoarea de intentie, insa documentul nu poate fi facut public, scrie Mediafax.

"Am pus la dispozitie textul scrisorii, nu este public, insa si domnului Blaga i-l voi da si celorlalti lideri politici, pentru ca totusi sa nu discutam pe speculatii din presa (...) parlamentarii vor avea acces la scrisoarea de intentie", a spus Ponta.

Premierul a afirmat ca in plenul celor doua Camere ale Parlamentului va prezenta saptamana viitoare "elementele principale", dar nu poate sa prezinte public documentul pana la aprobarea board-ului FMI, conform procedurilor institutiei internationale.

In ceea ce priveste eventuala reducere a CAS cu 3%, propusa de PNL, Ponta a precizat ca o decizie in aceasta privinta va putea fi luata la jumatatea lunii octombrie.

"Am inclusiv impactul bugetar facut de catre domnul Voinea al diferitelor propuneri enuntate. S-a vorbit de reducerea cotei unice, de reducerea CAS-ului, de toate celelalte, pe masura ce avem toate datele vedem pana la jumatatea lui octombrie de unde putem sa taiem ca sa putem sa punem in alta parte", a mai spus Ponta.

Premierul Ponta declara, recent, ca singurele majorari de taxe, convenite cu FMI si CE in cadrul noului acord, sunt majorarea accizelor la produsele de lux, pentru a compensa reducerea TVA la paine, si plata contributiei de asigurari sociale de sanatate la venituri obtinute din chirii de persoane fizice.

Premierul le ceruse ministrilor in august ca, la 1 septembrie, sa se afle intr-un stadiu avansat pentru redactarea bugetului pe anul viitor, precizand ca documentul va fi discutat cu grupurile parlamentare, inclusiv cu PDL, iar noul acord cu FMI va fi prezentat Parlamentului in jurul datei de 9 septembrie.

Autoritatile romane au convenit, la finalul lunii iulie, cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana un acord preventiv pe doi ani care va totaliza patru miliarde euro, suma impartita egal de cele doua institutii financiare internationale, acordul stand-by urmand sa fie discutat de boardul FMI in toamna.

"CE, FMI si BM au purtat discutii cu autoritatile romane, care au solicitat ca programul sa fie unul pe doi ani. Autoritatile romane isi propun sa trateze acest acord ca unul preventiv, nu vor sa traga din resursele financiare.

Accesul propus ar fi in total de patru miliarde euro, suma impartita egal de CE si FMI. La nivel tehnic, am ajuns la un acord, dar acordul stand-by trebuie sa fie aprobat de board-ul FMI, reuniune programata in cursul toamnei", a declarat, intr-o conferinta de presa, Andrea Schaechter, seful misiunii FMI in Romania, la finalul misiunii FMI privind discutiile in legatura cu noul acord de imprumut.

Intrebata cand se va intruni board-ul FMI pentru a aproba acordul, oficialul a spus ca intalnirea este de obicei programata la circa doua luni sau mai mult dupa ce se ajunge la un acord la nivel tehnic.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri