Ministerul Economiei si Comertului va propune Guvernului impozitarea suplimentara a companiilor petroliere prin introducerea unei taxe de 6% din valoarea productiei brute anuale, pentru exploatarea zacamintelor de titei, a declarat ministrul Codrut Seres ieri, pentru agentia Mediafax. MEC va prezenta Guvernului, in perioada imediat urmatoare, un memorandum pentru modificarea Legii petrolului, in care va fi inclusa si propunerea de introducere a unei astfel de taxe.

Taxa ar urma sa fie aplicata pe valoarea productiei brute realizate anual de catre companiile petroliere, valoare calculata la pretul de referinta al titeiului stabilit trimestrial de catre Agentia Nationala a Resurselor Minerale. "Introducerea unei taxe de exploatare de 6% ar aduce anual la bugetul statului o suma de aproximativ 320 milioane lei", a explicat Seres.

In cazul in care propunerea MEC nu va fi acceptata, Guvernul ar putea introduce o taxa suplimentara pe profiturile companiilor petroliere, in cuantum inca nedeterminat, a precizat sursa citata. Principala companie vizata de introducerea taxei pe activitatea de exploatare este Petrom, care detine aproximativ 99% din zacamintele de petrol din Romania.

Prin Legea 555/2004 privind privatizarea Petrom, statul s-a angajat ca, pana la finele anului 2014, sa nu modifice redeventele si sa nu introduca noi taxe in regimul de impozitare a activitatilor de explorare si productie ale companiei si filialelor sale. Singura modalitate de interventie a statului este introducerea unor taxe similare celor aplicate in tarile membre UE.

"Tinand cont ca suntem obligati sa mentinem valoarea redeventelor neschimbate pe o perioada de zece ani, ne-am gandit sa venim cu aceasta taxa de exploatare", a afirmat Seres.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Nicolici: CSR-ul, o atitudine care trebuie traita de fiecare angajat