Ministrul Dan Sova a declarat, joi, ca, in cazul in care proiectul Rosia Montana nu va fi adoptat, Gold Corporation poate emite pretentii la despagubiri de 2 miliarde de dolari, care inseamna 550 milioane dolari cheltuieli pe investitii realizate si 1,5 miliarde profitul estimat.

"Eu nu vreau sa dau idei sau argumente investitorilor straini, dar, evident, daca nu le vom da posibilitatea sa realizeze investitia, ne vor actiona in instantele internationale, fie la Washington, fie Viena, fie Olanda, de incalcarea conventiei de promovare si protectie reciproca a investitiilor si vom vedea ce se va intampla, nu vom avea o pozitie usoara. Nu pot emite orice fel de pretentii, dar pretentiile se bazeaza pe cheltuielile de investitii deja realizate si pe profitul estimat, potrivit unui bussinesplan atestat", a explicat Dan Sova, intr-o conferinta de presa, conform Mediafax.

Intrebat de unde rezulta ca investitorul de la Rosia Montana poate cere despagubiri de 2 miliarde de dolari, Sova a spus ca este vorba despre 550 de milioane de dolari pe care acesta i-a investit pana in prezent, la care se adauga 1,5 miliarde de dolari profitul estimat pe baza extragerii a 241 tone de aur.

"Intr-un arbitraj, se cere investitia realizata si profitul estimat", a adaugat Dan Sova.

Sova a mai spus ca, si in cazul in care nu se va realiza proiectul Rosia Montana, Gold Corporation are o licenta valabila pana in 2019 si poate sta la Rosia Montana pana atunci, fara sa-i poata da nimeni afara.

"Daca se respinge proiectul Rosia Montana, e posibil ca investitorul Gold Corporation sa ne dea in judecata pentru nationalizarea investitiei, daca nu ne da in judecata, e posibil sa ramana pe loc pana in 2019", a mai spus Sova.

Intrebat daca este corect ca premierul sa se antepronunte in legatura cu despagubirile pe care investitorul strain le-ar putea cere, desi acesta inca nu a actionat in judecata statul, Sova a raspuns: "Este foarte normal, pentru ca, daca nu spunem, o sa ne trezim peste 2, 3, 4 ani ca vor fi unii care sa spuna ca nu au stiut. Noi ne-am facut datoria si i-am informat".

Premierul Victor Ponta a declarat marti ca suma eventualelor despagubiri este invocata in mai multe adrese oficiale de catre compania canadiana, "cuprinzand cheltuielile facute pana acum si eventualele pierderi comerciale".

"Nu pot si nu am de gand sa fiu avocatul cuiva care da in judecata statul roman, spun doar ca acest lucru probabil ca se va intampla. (...) Sunt evaluari facute (asupra eventualelor despagubiri, n.r.), sunt evaluari facute de pana la doua miliarde de dolari calculate de catre companie, insa nu vreau sa vorbesc eu in numele celor care eventual vor actiona in judecata statul roman, eu as vrea sa nu platim nimic", a mai spus Ponta.

The Globe and Mail a scris miercuri ca Gabriel Resources va cere despagubiri de pana la 4 miliarde de dolari americani daca Parlamentul va respinge saptamana viitoare proiectul de exploatare a aurului la Rosia Montana, mentionand ca sursa o declaratie a CEO-ului Gabriel Resources.

"In cazul in care Camera Deputatilor respinge proiectul, vom continua notificarea oficiala de incepere a litigiului pentru incalcari multiple ale tratatelor internationale de investitii, pentru a obtine pana la 4 miliarde de dolari SUA", ar fi spus Henry in interviul acordat la Londra, potrivit publicatiei canadiene.

El a atentionat ca Gabriel Resources are un caz solid.

"Cazul nostru este foarte puternic si vom face public faptul ca efortul Romaniei de atragere a investitiilor straine va avea mult de suferit", ar fi afirmat Henry.

Ulterior, CEO-ul Gabriel Resources a afirmat ca declaratiile sale au fost citate gresit in presa internationala, dupa ce publicatia canadiana The Globe and Mail a scris ca Gabriel Resources va cere despagubiri de pana la 4 miliarde de dolari americani daca Parlamentul va respinge proiectul Rosa Montana.

"Ca o clarificare a declaratiilor publicate in numele meu in presa internationala, doresc sa subliniez ca nu am declarat niciodata cele citate in forma respectiva si ca declaratiile mele au fost citate gresit. Intre timp, declaratiile au fost corectate de catre publicatia The Globe and Mail. Am cel mai profund respect pentru Romania, pentru cetatenii sai, pentru Guvernul Romaniei si pentru Parlament. Doar romanii si Romania vor decide ce este in interesul tarii. Desi este firesc pentru orice companie sa faca ceea ce este necesar pentru a-si proteja interesele - si nici Gabriel Resources nu face exceptie - vom lua act de orice decizie luata de Guvernul sau Parlamentul Romaniei. Compania va furniza toate informatiile necesare pentru ca oamenii sa poata lua o decizie in deplina cunostinta de cauza. Decizia finala va apartine, fara discutie, Guvernului si Parlamentului Romaniei si, in ultima instanta, cetatenilor Romaniei", afirma CEO-ul Gabriel Resources, Jonathan Henry, intr-o precizare transmisa de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).

Citeste si:
    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Economie »


    Setari Cookie-uri