Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, considera ca trebuie realizata o politica de protectie pentru sustinerea industriei, dar ca aceasta trebuie facuta prin inovatie si competitivitate, nu prin subventionarea economiei cum se facea in anii '90.

"Protectie insa nu inseamna ceea ce noi faceam in anii '90, adica subventionarea economiei, incercarea de transfer de valoare dintr-un domeniu in altul pentru a acoperi o ineficienta. Noi asta am facut incercand sa protejam economia, am incercat sa compensam lipsa de competitivitate prin atragere de resurse extrasectoriale, din afara unui sector. E vorba de data asta de un concept foarte interesant pentru care l-as rezuma asa: protectie prin inovare, protectie prin competitivitate", a declarat Varujan Vosganian, vineri, in cadrul forumului "Romania dupa criza: Prognoze economice. Piata de capital", desfasurat la Mamaia.

El a explicat ca aceasta protectie nu inseamna ajutorarea celor slabi, ci incurajarea celor puternici si ca multe industrii au disparut din tara noastra pentru ca nu a fost dezvoltat un concept de protectie a economiei, noteaza Mediafax.

"Noi trebuie sa definim pentru economia romanesca si pentru economia europeana ce intelegem prin competitivitate. Victime ale incapacitatii administratiei romanesti de a defini corect conceptul de protectie a economiei a lasat foarte multe victime. Cand vorbim de protectie incercam sa iesim din mentalitatea potrivit careia protectia inseamna sa-i ajuti pe cei slabi. Protectie inseamna sa-i incurajezi pe cei puternici. Si protectie nu inseamna protectionism. Faptul ca noi nu am dezvoltat un concept de sustinere, de protectie a economiei si sa fim corecti in primul rand a industriei romanesti a presarat acesti 20 si ceva de ani cu numeroase victime. A disparut industria de locomotive, a disparut industria de camioane, industria de automobile de teren, industria de tractoare, industria de utilaj greu, a disparut flota, a disparut industria de PVC, care face mase plastice, in Romania daca vrei sa faci mase plastice nu ai din ce", a mentionat ministrul Economiei.

El a spus ca in aceasta perioada o alta industrie dispare din Romania, referindu-se la industria chimica.

"Acum sub ochii nostri pe tacute, inca pe tacute,dispare industria chimica. Poate nu stiti, Combinatul de Ingrasaminte de la Savinesti s-a inchis la 1 aprilie, Combinatul de Ingrasaminte Chimice de la Bacau s-a inchis la 1 iunie, Combinatul de Ingrasaminte Chimice de la Victoria nu mai produce metanol, Combinatul de Ingrasaminte Chimice AzoMures si-a injumatatit productia, Combinatul de Ingrasaminte Chimice de la Turnu Magurele s-a inchis la 1 iunie, Combinatul de Ingrasaminte Chimice de la Slobozia se va inchide la sfarsitul anului. E vorba de combinatele pe care…, de grupul infractional cu care am facut eu subminarea economiei nationale. Ce inseamna asta ? Inseamna orase monoindustriale care s-au trezit cu sute si mii de someri, 1000 la Turnu Magurele, 400 la Victoria, 500 la Fagaras, samd. Uzinele se duc toate sa hraneasca industria metalurgica din Turcia si inca o industrie care se sterge de pe harta economiei romanesti", a mai mentionat Vosganian.

De asemenea, el a avertizat daca acest concept de protectie nu va fi dezvoltat, atunci sunt in pericol si industria otelului si industria aluminiului.

"Urmeaza, daca nu dezvoltam acest concept de protectie, se pregateste otelul si aluminiul. Sa fie clar, pe progamul de liberalizare a preturilor la energie si gaze, daca nu se face o gandire privind protectia prin inovare, prin competitivitate, prin utilizarea eficienta a filosofiei certificatelor de emisie si certificatelor verzi, industria otelului si industria aluminiului nu au viitor", a mai spus Vosganian.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri