Numarul celor care pot adera la fonduri de pensii administrate privat va creste, in conditiile in care Guvernul a modificat miercuri proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, a anuntat ministrul muncii, solidaritatii sociale si familiei, Gheorghe Barbu.

Potrivit noilor reglementari, persoanele in varsta de pana la 35 de ani, asigurate in sistemul public de pensii potrivit Legii nr. 19/2000, vor adera obligatoriu la un fond de pensii administrat privat. Pentru persoanele in varsta de pana la 45 de ani care sunt deja asigurate si contribuie la sistemul public de pensii, contributia la un fond de pensii administrat privat ramane facultativa, transmite Rompres.

Actul normativ aduce o serie de modificari in scopul asigurarii unui mecanism viabil de functionare a fondurilor de pensii private. Noile reglementari prezinta mai clar etapele de autorizare si functionare, precum si mecanismul de administrare a fondurilor de pensii, redefineste clasele si plafoanele de investire in vederea eliminarii barierelor din calea liberei circulatii a capitalurilor.

Avand in vedere ca libera circulatie a capitalurilor este unul dintre principiile de baza ale Uniunii Europene, proiectul de modificare precizeaza regulile pentru investitii tratand in mod similar piata si instrumentele financiare romanesti cu cele ale statelor membre UE sau apartinand SEE (Spatiului Economic European). Ministrul Gheorghe Barbu a precizat ca proiectul propune redefinirea a noi limite si modalitati de investire a banilor, prin investirea si in titluri de stat europene.

Potrivit proiectului de lege, administratorul investeste in titluri de stat emise de Ministerul Finantelor Publice din Romania, emise de state membre ale UE sau apartinand SEE, in procent de pana la 70% din valoarea totala a activelor fondului.

Reglementarile in vigoare stabilesc ca activele fondului de pensii pot fi investite in titluri de stat emise de MFP si instrumente financiare emise de Banca Nationala a Romaniei, in procent maxim de 70% din valoarea totala a activelor fondului.

De asemenea, sunt relaxate cerintele de capital social pentru administratorii fondurilor de pensii de la 5 milioane de euro, la 4 milioane de euro. Aceasta decizie a fost luata pentru a incuraja administratorii care preiau aceste fonduri de pensii, a afirmat ministrul Gheorghe Barbu.

Fondul de garantare este definit, organizat si structurat astfel incat sa acopere riscul administrarii fondurilor de pensii facultative si a celor obligatorii. Valoarea finala ce revine fiecarei persoane care a contribuit la un fond de pensii administrat privat nu poate fi mai mica decat contributia totala, a precizat ministrul muncii.

In acest sens, proiectul de lege privind pensiile obligatorii propune un sistem de garantii relative si absolute.

Instituirea unor reguli pentru garantarea absoluta a pensiei obligatorii administrata privat se justifica prin faptul ca banii constituiti in contributia la fondurile de pensii administrate privat provin din contributia de asigurari sociale constituite pentru sistemul public. "Suma totala cuvenita pentru pensia privata nu poate fi mai mica decat valoarea contributiilor platite, diminuate cu penalitatile de transfer si comisioanele legale", a declarat Gheorghe Barbu.

Noile reglementari modifica modul de calcul al comisioanelor in sensul ca acestea vor fi raportate la eficienta administrarii fondurilor si, in acelasi timp, sa fie atractive pentru societatile ce vor sa participe la sistem.

O alta modificare inclusa in actul normativ va permite administratorilor sa deruleze ambele tipuri de fonduri de pensii, atat cele facultative, cat si cele obligatorii.

Ministrul muncii a afirmat ca pensiile facultative si cele administrate privat vor face ca viitorii pensionari din Romania sa poata sa ajunga la peste 80% din castigurile realizate in perioada de activitate. Potrivit ministrului muncii, fondurile gestionate vor ajunge la 20 de miliarde de euro, fonduri care vor fi investite in diverse instrumente financiare.

Proiectul de lege a fost elaborat de un grup de specialisti ai Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Bancii Nationale a Romaniei, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si ai Ministerului Finantelor.

Proiectul de lege va fi trimis spre dezbatere si adoptare Parlamentului. Autorizarea societatilor de pensii se preconizeaza ca va incepe anul viitor, dupa elaborarea normelor de aplicare a acestei legi, de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri