Managerii companiilor se asteapta pentru perioada septembrie - noiembrie la o crestere a activitatii in industria prelucratoare, la stagnare in servicii si scaderi in comert si constructii, in raport cu cele trei luni anterioare, a anuntat INS

Concluziile au fost obtinute prin intermediul unor anchete de conjunctura, in urma estimarilor facute de manageri cu privire la tendintele activitatii economice. Anchetele indica soldul conjunctural, obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa, noteaza Mediafax.

Astfel, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +11%). In ceea ce priveste estimarea productiei, pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere: fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +32%), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (sold conjunctural +27%), fabricarea hartiei si a produselor din hartie si fabricarea substantelor si a produselor chimice (solduri conjuncturale +24%).

Pentru preturile produselor industriale si numarul de salariati se prognozeaza relativa stabilitate (sold conjunctural +4%, respectiv -1%).

In constructii volumul productiei se va reduce (sold conjunctural -18%), ca si numarul de salariati (sold conjunctural -17%). Managerii anticipeaza o scadere moderata a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -13%) si stagnarea preturilor (sold conjunctural +4%).

Citeste si:
Tendinte in evolutia activitatii economice in urmatoarele doua luni
INS: Managerii estimeaza...

Si in comert este prognozata scaderea activitatii (sold conjunctural -15%) si a volumului total al vanzarilor de marfuri (sold conjunctural -12%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra de asemenea scadere moderata (sold conjunctural -9%).

Angajatorii estimeaza o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +4%) si ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri moderate pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural +13%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va inregistra o relativa stabilitate (sold conjunctural +4%), o scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -6%) si stagnarea preturilor (sold conjunctural +4%).

Citeste si:
Topul domeniilor in care angajatii castiga cel mai bine
Topul domeniilor in care...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Investitiile in economie cresc puternic datorita constructiilor