Daca pana acum principalul factor generator de crestere economica la nivel global au fost tarile emergente, in special BRICS, asistam in prezent la o rotatie a cresterii dinspre pietele emergente spre cele dezvoltate, a afirmat economistul grupului UniCredit pentru zona ECE Dan Bucsa, la o intalnire cu presa. Cum se pozitioneaza economia romaneasca in actualul context?

"Rotatia cresterii globale" inseamna, in opinia lui Bucsa, o accelerare a cresterii in tarile dezvoltate, SUA si zona euro, care cel putin in teorie va compensa pe deplin incetinirea din economiile emergente.

Daca in 2011, motoarele economiilor Chinei, Rusiei si Turciei duduiau, acum cresterea s-a temperat.

Dan Bucsa mentioneaza ca in Statele Unite creditarea a fost factorul care a sustinut cel mai puternic cresterea economica si, mai mult, americanii incep iar sa isi creasca expunerea bancii.

Pe de alta parte, creditarea treneaza in zona euro. "Normele prudentiale sunt suficiente in prezent pentru a ingropa creditarea", crede Bucsa.

Desi BCE a injectat bani in economie, aceste sume nu s-au vazut inca in ceea ce priveste relansarea economica. de fapt, chiar seful BCE, Mario Draghi, a atras atentia ca nu este normal sa existe diferente atat de mari intre costul creditarii intre firmele mici si mijlocii in zona euro. De exemplu, costurile de creditare ale IMM-urilor sunt in Germania cu 2-3% mai mici fata de periferia zonei uro.

Seful BCE a mentionat ca va incerca o nivelare a costurilor de finantare.

Cu toate acestea, sansele pentru ca zona euro sa isi accelereze cresterea in 2014 sunt mari, in contextul in care ajustarea fiscala va fi mult mai putin accentuata in urmatoarea perioada.

"Chiar daca in 2014 ajustarea fiscala va mai exista, ea va fi mult mai redusa. Grecia va avea un surplus structural, de exemplu, Italia va avea un deficit structural de numai 1%. Anul viitor, noi (grupul UniCredit - n.r.) anticipam crestere economica in periferia zonei euro, in Italia, Spania si chiar Grecia", a declarat Bucsa.

Suntem la zeci de ani de zona euro, la actualul ritm de crestere

Daca tarile din zona euro isi vor accelera cresterea, Romania va avea intr-un fel de castigat, pentru ca cererea externa va fi mai mare, insa Bucsa avertizeaza ca ne vom confrunta si cu o crestere a costurilor de finantare.

"Atata timp cat anticipam o revenire a cresterii economice, este normal sa asteptam si o crestere a randamentelor, ceea ce inseamna costuri de finantare mai mari si pentru economiile emergente", a explicat Bucsa.

Totusi, economia romaneasca arata foarte bine la nivel regional, urmand sa inregistreze cea mai mare rata de crestere din regiune, peste cea a Rusiei, dar excluzand Turcia.

Cresterea se va limita insa la 2%, ceea ce in opinia economistului UniCredit, nu va permite Romaniei sa convearga in termeni reali la standardele UE.

La o rata de crestere de 2-2,5% pe an vom ajunge la convergenta reala cu zona euro undeva dupa 2030

Tinta oficiala pentru aderarea la zona euro, ceea ce inseamna implicit indeplinirea criteriilor de convergenta reala si nominala, a ramas 2015, dar politicienii romani o considera nerealista si vad mai probabila aderarea in 2020.

Punctele pozitive ale Romaniei sunt datoria publica, care desi s-a dublat in cei 6 ani de criza, este in continuare sub media europeana si s-a stabilizat sub nivelul de 40%.

Excedentul de cont curent inregistrat de Romania in primele 7 luni, o premiera dupa '89, este un alt aspect pozitiv, insa ajustarea s-a produs si datorita declinului investitiilor straine directe si a dezintermedierii operate de bancile straine.

Citeste si opinia surprinzatoare a economistului UniCredit cu privire la sansele bursei romanesti de a fi resuscitata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri