"Prietenia" dintre diferitele institutii ale statului ar trebui "sparta", astfel incat sa fie sanctionate si structurile publice care adopta anumite masuri ce distorsioneaza mediul concurential, a declarat Radu Merica, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK).

"Nu trebuie sa ne ascundem dupa deget si sa spunem ca doar zona privata trebuie controlata, trebuie sa ne uitam si la sectorul public. Statul roman inventeaza tot felul de taxe, care afecteaza mediul de afaceri, in zona IT se dau facilitati, care ar putea fi ajutoare de stat, si de care nu beneficiaza si alte industrii. Sunt multe prevederi care tin de mediul public si trebuie verificate. Este o prietenie intre agentii si agentii, intre stat si stat. Aceasta prietenie ar trebui sparta, si ar trebui luate masuri in domeniul public, asa cum se iau in domeniul privat", a spus Merica, potrivit Mediafax.

Serviciile de utilitati publice, dar si licitatiile publice sunt, in opinia lui Merica, domenii in care se impune un control in ceea ce priveste respectarea principiilor concurentiale.

"Putem sa verificam care este pretul pe care bucurestenii il platesc pentru apa menajera. Daca cream practica si jurisprudenta intr-un caz, acesta ar putea sa se multiplice si in alte orase. S-ar putea controla tarifele pentru serviciile publice asa cum s-a facut cu pretul la combustibil", a adaugat Merica.

Nu am auzit de sanctiuni ale autoritatilor contractante!

In ceea ce priveste licitatiile publice, reprezentantul investitorilor germani a aratat ca, desi acestea sunt organizate de catre stat, nu a auzit de sanctiuni ale autoritatilor contractuale pentru ca au stabilit conditii anticoncurentiale.

"Intr-o licitatie in care exista aranjamente de preturi intre firme aceste intelegeri se fac cu buna stiinta autoritatii contractante. Nu am auzit de sanctiuni ale autoritatilor contractante, pentru ca a impus conditii anticoncurentiale. Aici exista si o mare problema pentru investitorii straini si cei care vor sa opereze in Romania. De ce masina sa fie pe trei axe, ambulanta sa fie vopsita in rosu. Cum se pun conditiile de participare la o licitatie este o problema", a explicat Merica.

La randul sau, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a aratat ca institutia pe care o conduce a luat anumite masuri menite sa corecteze comportamentul statului, precizand insa ca parghiile pe care le are la dispozitie sunt limitate.

"Parghiile noastre sunt limitate, iar in Romania suntem mai fericiti decat in alte state, pentru ca noi macar avem un cuvant de spus. Cred ca destinatarii acestor mesaje sunt altii. Firmele care participa la licitatii reprezinta nisa noastra si incercam sa o umplem. Suntem deschisi sa ne implicam si pe partea publica, dar trebuie sa ne solicite ajutorul celelalte institutii", a aratat Chiritoiu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri