Rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune a ajuns la 23,77% in luna septembrie, fata de 21,89% in august, ceea ce reprezinta o crestere de 1,88%, potrivit datelor publicate de Ministerul Fondurilor Europene.

Cea mai mare crestere - aproape 6 procente - se inregistreaza pe POSDRU, unde nivelul absorbtiei este de 24,6% (855,19 milioane de euro) in septembrie, fata de 18,73% (651,17 milioane de euro) in august, noteaza Mediafax.

Pe Programul Operational Regional, rata de absorbtie a crescut cu 2,14%, de la 39% (1,453 milioane de euro) in august la 41,14% (1,532 milioane de euro) luna trecuta.

In ceea ce priveste POS Transport, POS Mediu, PO AT (Programul Operational Asistenta Tehnica) si PO DCA (Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative) cresterea a fost de sub un procent la fiecare.

POS CCE (Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice) se afla in continuare in faza de presuspendare. O echipa de audit a Comisiei Europene s-a aflat, saptamana trecuta, la Bucuresti pentru a evalua masurile luate de autoritatile de la Bucuresti in vederea deblocarii programului. Surse europene au precizat ca CE ar putea anunta deblocarea POS CCE in luna octombrie.

Ministrul Eugen Teodorovici si-a propus la preluarea mandatului, in decembrie 2012, o rata de absorbtie de 50%.

In luna martie, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat ca in acest an Romania are obligatia sa emita facturi de 6,5 miliarde de euro pentru investitii din fonduri europene, ceea ce inseamna o crestere a gradului de absorbtie de la 12% anul trecut la 50%.

Intrebat la postul Digi 24, in luna aprilie, daca tinta de 50% pentru absorbtia fondurilor europene pana la sfarsitul acestui an i se pare fezabila, premierul a raspuns negativ, adaugand ca Teorodovici este foarte optimist spre deosebire de fostul ministru de resort Leonard Orban.

"Nu, pana la sfarsitul acestui an, nu. De aia l-am pus in functie (pe Teodorovici-n.r.), pentru ca e un om foarte optimist, spre deosebire de Orban care era un tehnician, dar in general foarte pesimist. Teodorovici pacatuieste in partea cealalta, prin optimism, dar e o varianta buna si aceasta", a spus Ponta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri