Joi, 15 iunie, deputatii intruniti in plen au dezbatut si adoptat pe articole proiectul legii Camerelor de Comert si Industrie din Romania, urmand ca saptamana viitoare sa se exercite votul final.
Cel mai disputat articol aprobat in final a fost cel care stipuleaza trecerea Oficiului Registrului Comertului din subordinea Ministerului Justitiei in administrarea Camerelor de Comert.

La prima vedere, mare victorie a grupului liberal, care pe langa palma trasa Monicai Macovei flutura si marile avantaje care vor reveni reprezentantilor Camerelor de Comert. In realitatea lucrurile stau astfel. Registrul Comertului avand personalitate juridica are si buget propriu de venituri si cheltuieli, fiind greu de crezut ca de aici se vor putea scurge fonduri spre Camerele de Comert.

Mai mult, preluarea patrimoniului Registrului Comertului de catre noii sefi nu se va putea face automat, ci doar prin reglementarea ulterioara prin lege, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2007. Prevederi neconstitutionale si neconforme cu legislatia existenta.

Deci, o victorie efemera care va crea mai degraba blocaje decat usurarea situatiei, mai ales ca legea, daca va fi adoptata martea viitoare, va putea fi imediat amendata prin Ordonanta de Urgenta si, deoarece are evidente prevederi neconstitutionale va putea fi atacata imediat dupa promulgare.

Lacunele legii, evidente, pentru juristi, precum incalcarea dreptului la asociere, neconcordanta cu legislatia europeana etc. nu au avut nici o importanta in fata entuziasmului grupului liberal asociat cu parlamentari PRM si PSD.

Excluderea de la vot a membrilor individuali, a membrilor colectivi si a asociatiilor profesionale, fondatori ai actualelor camere, lasa impresia existentei unui grup de interese care urmareste acapararea conducerii Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, iar analiza ansamblului prevederilor noii legi ne duce la concluzia ca urmarindu-se scopuri inguste se produce o tentativa de exces legislativ, care nu are legatura cu spiritul intreprinzator specific liberalilor care sunt si initiatorii legii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri