Romania trebuie sa ia o decizie in urmatorul an privind apartenenta la uniunea bancara, a declarat viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu. El a mai spus ca aceasta este cea mai importanta parte a integrarii europene din ultimii zece ani, potrivit Mediafax.

Bogdan Olteanu a sustinut o conferinta la Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava cu tema "Constitutia Europeana-Dimensiunea financiar-bancara", in cadrul proiectului "BNR-Zilele portilor deschise pentru studentii economisti", in care a vorbit atat despre uniunea bancara, aderarea la zona euro sau despre directivele europene.

El a explicat ca toate directivele UE trebuie transpuse in practica, pentru a dat exemplu noile reglementari privind parametrii tehnici ai capitalizarii bancilor, conditiile de lichiditate sau Directiva pentru restructurare si rezolutie bancara.

Olteanu a sustinut ca intrarea Romaniei in zona euro nu este o alegere optionala. "Asta e o gluma. Cand am semnat tratatul de aderare la Uniunea Europeana ne-am asumat ca indata ce vom fi pregatiti, vom adera la zona euro. Nu este o chestiune de optiune. Optiune au avut doi dintre fondatori: Marea Britanie si Danemarca. Noi am ales sa nu avem o asemenea optiune pentru ca am considerat ca e bine sa fim in euro si consideram, in continuare, ca e bine sa fim in zona euro", a spus viceguvernatorul Bancii Nationale.

El a amintit ca a existat la un moment dat o evaluare pentru ca Romania sa intre in zona euro in 2015, evaluare care a tinut cont de rata de crestere si de dezvoltare a Romaniei, in perioada pre-criza. Insa, Olteanu a adaugat ca noua evaluare trebuie sa arate ca Romania are o evolutie pozitiva, cu o economie competitiva si puternica.

Pana atunci insa, el a subliniat ca trebuie luata o decizie pentru aderarea la uniunea bancara. „E o chestiune strategica pe care Romania trebuie sa o decida, in urmatorul an, probabil, pe care decizia noi o putem propune ca tehnicieni, dar fiind vorba de suveranitate nationala, aici e vorba de Parlamentul Romaniei in primul rand, e vorba de Guvern, de presedinte. Acolo se va lua aceasta decizie”, a spus viceguvernatorul BNR.

El a mentionat ca proiectul uniunii bancare a fost modificat in ceea ce priveste supravegherea bancara.
"In variantele initiale ale proiectului uniunii bancare decizia era foarte simpla: grupurile bancare ale caror banci-mama sunt in zona euro vor fi oricum supravegheate de Banca Cetrala Europeana si atunci pentru noi, daca intram, eram parte a procesului de supraveghere, daca nu intram, nu eram. Era foarte simpla decizia. Nu ne-au lasat sa fie asa de simplu, pentru ca varianta finala spune asa: pentru grupurile bancare din zona euro, supravegherea consolidata se va face la Frankfurt, supravegherea filialei bancii se face in tara respectiva, daca a decis sa nu adere la mecanismul unic de supraveghere", a declarat Olteanu.

Oficialul BNR a aratat ca in aceste conditii misiunea Romaniei este mai dificila pentru ca acum trebuie luata o decizie strategica.

Constituirea uniunii bancare presupune armonizarea cadrului de reglementare si supraveghere bancara, transferul de la nivel national la nivel european al principalelor responsabilitati privind supravegherea, introducerea unor prevederi comune in vederea asigurarii suportului legal necesar falimentelor bancilor cu probleme.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri