Premiul Nobel pentru economie a fost acordat luni profesorilor americani Eugene F. Fama, Lars Peter Hansen (Universitatea din Chicago) si Robert J. Shiller (Universitatea Yale), pentru contributii importante la mai buna intelegere a variatiilor preturilor activelor pe piete.

Academia Regala de Stiinte din Suedia i-a recompensat astfel pe cei trei economisti pentru "analiza empirica a preturilor activelor", se arata intr-un comunicat transmis luni de institutia care decerneaza anual premiile Nobel, citat de Mediafax.

"Nu exista nicio modalitate de a anticipa preturile actiunilor si obligatiunlor pentru urmatoarele cateva zile sau saptamani. Dar este posibil sa fie previzionata directia larga a acestor preturi pe perioade mai indelungate, precum urmatorii 3-5 ani", au postulat si demonstrat cei trei de-a lungul carierelor academice.

Eugene Fama si cativa colaboratori au inceput inca din anii '60 sa demonstreze ca preturile actiunilor sunt aproape imposibil de anticipat pe termen scurt, iar piata se adapteaza rapid la informatii nou aparute. Aceste concluzii au avut un impact semnificativ asupra cercetarii care a urmat in domeniu si a schimbat practicile din piete, unul dintre cele mai vizibile efecte fiind aparitia fondurilor mutuale adaptate la evolutia componentelor indicilor bursieri, se arata in comunicat.

La inceputul anilor '80, Robert Shiller (foto dreapta) a demonstrat ca, desi preturile actiunlor, obligatiunilor si ale altor active financiare sunt aproape imposibil de anticipat pe termen scurt, proiectiile pe perioade mai indelungate sunt posibile. Lars Peter Hansen (foto stanga) a dezvoltat o metoda statistica potrivita pentru testarea teoriilor rationale asupra preturilor activelor, contribuind la intelegerea comportamentului investitorilor.

Citeste si:
De vorba cu romanul castigator al premiului Nobel Jr. pentru stiinte
Interviu cu Cristian Bodnar,...

Cei trei economisti au pus bazele explicarii evolutiei preturilor activelor, in functie de variatia riscului si a atitudinii fata de risc, preconditionari comportamentale si tensiuni in piata.

Fama (74 de ani) si Hansen (60 de ani) sunt profesori de stiinte economice la Universitatea din Chicago. Shiller (67 de ani) este profesor la Universitatea Yale.

Premiul Nobel pentru economie se acorda anual incepand din 1968. Premiile pentru fizica, chimie, medicina, pace si literatura au fost stabilite prin testament de catre inventatorul suedez Alfred Nobel, care a murit in 1896. Primele premii au fost decernate in 1901.
Castigatorii vor fi recompensati cu suma de 8 milioane coroane suedeze (echivalentul a 1,2 milioane dolari SUA), o medalie din aur si o diploma, in cadrul unei ceremonii care va avea loc la Stockholm pe 10 decembrie.

Pentru oamenii de stiinta, obtinerea unui premiu Nobel aduce in atentia opiniei publice rezultate si teorii cunoscute predominant in mediul academic, care pot influenta decizii de politica economica, noteaza Bloombrg.

Citeste si:
Lista celor mai aglomerate 20 de aeroporturi din intreaga lume
Lista celor mai aglomerate 20...

Printre laureatii premiului Nobel pentru stiinte economice se numara Milton Friedman, Amartya Sen, James Tobin, Paul Krugman, Robert Solow sau Friedrich August von Hayek.

Anul trecut, premiul Nobel pentru sfiinte economice a fost acordat eonomistilor americani Alvin E. Roth si Lloyd S. Shapley pentru cercetarile acestora in ceea ce priveste eficientizarea activitatii pietelor si imbunatatirii raportului de adecvare a ofertei la cerere.

Saptamana trecuta, premiul Nobel pentru chimie a fost decernat oamenilor de stiinta Martin Karplus Michael Levitt si Arieh Warshel.

Francois Englert si Peter W. Higgs au fost premiati pentru contributiile in domeniul fizicii. James Rothman, Randy Schekman si Thomas Sudhof au primit Nobelul pentru medicina. Premiul Nobel pentru literatura a mers in acest an la Alice Munro. Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat in acest an Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

Citeste si:
Premiul Nobel pentru Literatura 2018 nu s-ar decerna nici in 2019
Premiul Nobel pentru...

Sursa foto: http://www.nobelprize.org

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Greta Thunberg a pierdut cursa Premiului Nobel pentru Pace