Protestul cadrelor sanitare organizat sambata in Capitala s-a incheiat, fara incidente, in jurul orei 14.00, dupa ce manifestantii veniti in mars din Piata Victoriei au sprijinit de zidul Palatului Parlamentului o cruce si aproape 20 coroane de flori, sugerand astfel "moartea Sanatatii" in Romania, conform Mediafax.

Pe una dintre coroane a fost mentionat numele ministrului Sanatatii, in mesajul "Nu te vom uita niciodata, Eugen Nicolaescu".

Protestul a inceput la ora 11.00, in Piata Victoriei, unde s-au adunat peste 4.000 de manifestanti atat din Bucuresti, cat si din tara.
Ei adus in fata Guvernului un dric cu coroane de flori si sicriu pe care scria "Sanatate". Pe sicriu a fost lipita o fotografie a lui Eugen Nicolaescu, cu mesajul "Domnule ministru, nu distrugeti sanatatea Romaniei", iar pe parbrizul dricului scria "Nu vrem spitale transformate in SRL-uri".

Majoritatea protestatarilor au purtat masti chirurgicale si au agitat stegulete, pancarte si baloane.

Traficul rutier in Piata Victoriei a fost restrictionatat temporar pe axa Kiseleff-Calea Victoriei, fiind suplimentate echipajele de Politie Rutiera care sa dirijeze circulatia.

Marsul Biciclistilor,...
Citeste si: Protest al bicilistilor fata de cum este administrata Capitala

Jandarmii, in randul carora s-au aflat si negociatori, au incercuit locul protestului cu garduri mobile.

Din Piata Victoriei, protestatarii au plecat in mars, in jurul orei 12.00, spre Palatul Parlamentului, pe traseul Calea Victoriei - Pod Natiunile Unite - bd. Natiunile Unite - alveola Parc Izvor.

In primele randuri ale coloanei de manifestanti s-au aflat presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, lideri ai Federatiei Sanitare Sanitas si protestatari cu tobe si pancarte cu mesaje ca "6% pentru Sanatate", "Noi va consultam, voi nu ne consultati" sau "Jos labele de pe spitalele publice!".

Dupa acestia, in coloana au urmat manifestanti cu coroane de flori, precum si unul imbracat in calugar, cu o cruce pe care scria "Sanatate" si era lipita o fotografie a ministrului Eugen Nicolaescu.

Carturesti deschide prima...
Citeste si: Carturesti deschide prima librarie intr-o cladire de birouri

Coloana de manifestanti a fost insotita si de o masina cu statie de amplificare si boze, din care s-au auzit de mai multe ori piesa "Romania, trezeste-te!"a lui 1-Q Sapro si "Corul sclavilor" din "Nabucco" de Verdi.

Angajatii din sanatate cer minimum 6% din PIB pentru Sanatate, o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat, o lege a salarizarii specifica sistemului de sanatate, apararea demnitatii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati, organizarea unitatilor medicale cu paturi in sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti, precum si consultarea reala a Coalitiei Profesionistilor din Sanatate cu privire la orice masura ce poate afecta functionarea sistemului de sanatate.

Potrivit presedintelui Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, conditia "preliminara si nenegociabila" a Coalitiei Profesionistilor din Sanatate este dublarea salariilor medicilor rezidenti.

Daca revendicarile angajatilor din sanatate nu vor fi solutionate in urma actiunii de protest, ar putea urma greva generala, dar si demisii in bloc, a avertizat, vineri, Astarastoae.

Romania, patria teoriilor...
Citeste si: Romania, patria teoriilor conspiratiei si a "esti platit sa faci asta!

Ministerul Sanatatii (MS) si-a exprimat regretul fata de optiunea liderilor Coalitiei Profesionistilor din Sanatate de a organiza, sambata, un protest in Capitala, subliniind ca orice problema isi poate gasi solutionarea prin dialog continuu, colaborare si incredere reciproca.

"MS recunoaste si respecta dreptul democratic al Coalitiei Profesionistilor din Sanatate de a protesta printr-un mars organizat, dar doreste sa reaminteasca faptul ca in ultimele luni ministerul a purtat numeroase discutii cu reprezentantii acesteia pentru gasirea solutiilor optime in privinta rezolvarii problemelor din sistemul sanitar revendicate de acestia", s-a mai aratat intr-un comunicat remis sambata dimineata de MS.

Ministerul Sanatatii informeaza, in acelasi context, ca face "toate eforturile legale pentru rezolvarea cat mai curand a problemelor stringente din sistemul sanitar, care nemultumesc atat pacientii si cadrele medicale, cat si autoritatile".

"MS si-a asumat, prin Programul de Guvernare, redarea increderii cetatenilor in sistemul de sanatate, prin accesul civilizat la serviciile medicale de care au nevoie, precum si redarea demnitatii personalului medical. MS considera Coalitia Profesionistilor din Sanatate un partener real si este deschis in continuare dialogului si colaborarii astfel incat calendarul de indeplinire a obiectivelor comune, asumat de ambele parti, sa fie respectat", s-a mai afirmat in comunicat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Protest inedit in Suceava: "Doamna Dancila a bagat tara in noroi"