Economia Statelor Unite a crescut in trimestrul al treilea cu 2,8%, mai rapid decat anticipau analistii, sustinuta de majorarea stocurilor la companii, in timp ce cheltuielile populatiei si investitiile companiilor au incetinit, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.

PIB a inregistrat o crestere de 2,8%, fata de perioada similara a anului trecut, dupa un avans de 2,5% in trimestru al doilea, a anuntat, joi, Departamentul Comertului. Economistii consultati de Bloomberg anticipau o crestere a PIB de 2%. Cheltuelile de consum au urcat cu 1,5%, cel mai lent avans incepand din 2011.

Cresterea stocurilor companiilor ar putea avea impact negativ asupra evolutiei economiei in trimestrul in curs, care a inceput cu o blocare partiala a activitatii statului federal timp de 16 zile.

"Cresterea se mentine, dar nu este atat de grozava. Oprirea activitatii statului va avea un efect temporar asupra cresterii din acest trimestru", a declarat Jonathan Basile, economist la Credit Suisse.

Datele privind economia trebuiau anuntate la sfarsitul lunii octombrie, dar momentul publicarii raportului a fost amanat, din cauza blocajului din activitatea guvernului federal.

Citeste si:
A "plouat" cu bani in SUA dupa ce usa unui camion blindat s-a
Video A "plouat" cu bani in...

Cresterea cheltuielilor de consum, care reprezinta circa 70% din economia americana, a incetinit la 1,5% in trimestrul al treilea, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, dupa un avans de 1,8% in trimestrul al doilea. Analistii consultati de Bloomberg se asteptau la o crestere de 1,6%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
SUA a relaxat regulile de expulzare rapida a imigrantilor ilegali