In Marea Britanie, pachetul de tigari premium costa 7 euro, iar pe continent, preturile ajung pina spre 4-5 euro. In Romania, tendinta de ajungere la aceste niveluri de pret va continua.

Potrivit Recomadarii 54/2003 a Consiliului Europei, in tarile europene va continua politica descurajarii consumului de tutun prin cresterea taxelor la tiga-rete si, implicit, a preturilor. Fideli acestei politici, membrii UE au facut ca nivelul accizelor sa creasca in ultimii cinci ani in medie cu 27 de euro la mia de tigari. Asa se explica si cresterea spectaculoasa de preturi care ii descurajeaza pe fumatorii europeni.

Cit costa un pachet de tigari in UE

In topul preturilor la tigari, primul loc este ocupat de Marea Britanie, unde pachetul de tigari aflat pe segmentul premium costa aproximativ 7 euro. Pe continent, preturile coboara pina spre 4-5 euro (Germania, Franta, Olanda, Belgia), ajungind pina spre 2 euro in Ungaria, Cehia, Slovacia si Polonia. Ultimele locuri in clasament sint ocupate de Rusia, Belarus, Romania si Serbia, cu un pret de aproximativ 1 euro.

Daca tendinta de crestere a preturilor este comuna tuturor statelor membre, nu acelasi lucru se poate spune insa si despre algoritmul de taxare folosit.

Directiva europeana in materie de taxare are doar sapte pagini, fapt care spune destul de multe despre libertatea pe care Uniunea Europeana o ofera statelor de a-si fixa politica fiscala.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5817&art=14202&cHash=5b74b8de24

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri