In Marea Britanie, pachetul de tigari premium costa 7 euro, iar pe continent, preturile ajung pina spre 4-5 euro. In Romania, tendinta de „ajungere” la aceste niveluri de pret va continua.

Potrivit Recomadarii 54/2003 a Consiliului Europei, in tarile europene va continua politica „descurajarii consumului de tutun” prin cresterea taxelor la tiga-rete si, implicit, a preturilor. Fideli acestei politici, membrii UE au facut ca nivelul accizelor sa creasca in ultimii cinci ani in medie cu 27 de euro la mia de tigari. Asa se explica si cresterea spectaculoasa de preturi care ii descurajeaza pe fumatorii europeni.

Cit costa un pachet de tigari in UE

In topul preturilor la tigari, primul loc este ocupat de Marea Britanie, unde pachetul de tigari aflat pe segmentul premium costa aproximativ 7 euro. Pe continent, preturile coboara pina spre 4-5 euro (Germania, Franta, Olanda, Belgia), ajungind pina spre 2 euro in Ungaria, Cehia, Slovacia si Polonia. Ultimele locuri in clasament sint ocupate de Rusia, Belarus, Romania si Serbia, cu un pret de aproximativ 1 euro.

Daca tendinta de crestere a preturilor este comuna tuturor statelor membre, nu acelasi lucru se poate spune insa si despre algoritmul de taxare folosit.

Directiva europeana in materie de taxare are doar sapte pagini, fapt care spune destul de multe despre libertatea pe care Uniunea Europeana o ofera statelor de a-si fixa politica fiscala.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5817&art=14202&cHash=5b74b8de24