Dupa 5 ani si o investitie de 37 de milioane de dolari, romanii vor reusi sa-si inregistreze proprietatile la cadastru in doar 10 zile
Romanii isi vor inscrie proprietatile la oficiile de cadastru in cel mult 10 zile, incepand din vara aceasta, a declarat, ieri, Mihai Busuioc, directorul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).

"A fost nevoie de opt ani si o investitie de 37,3 milioane de dolari pentru a pune la punct un sistem. Romania are acum un sistem unificat al evidentei proprietatii, oamenii nu mai sunt purtati pe drumuri. In cel mai scurt timp, romanii isi vor putea inscrie proprietatile in cel mult 10 zile", a spus Busuioc, citat de Mediafax.

ANCPI a finalizat, in luna iunie, programul de eficientizare a cadastrului general si publicitate imobiliara, finantat de Banca Mondiala. Programul, inceput in urma cu cinci ani, a reusit, potrivit oficialilor Agentiei, "sa aseze" activitatea de cadastru, Romania devenind printre primele tari europene care practica sistemul unic de inregistrare a proprietatilor imobiliare.

"Statul la cozi, plimbatul pe la nu mai putin de opt institutii sunt istorie, incepand de azi. Accesul la serviciile de cadastru este mult mai usor, oamenii se prezinta la o singura institutie pentru a obtine certificatele de proprietate. (...) Nu am rezolvat toate problemele, dar suntem pe drumul cel bun. In perioada urmatoare, dupa suplimentarea numarului de posturi, serviciile vor deveni mult mai rapide si mai sigure", a mai spus Mihai Busuioc.

Cele 37,3 milioane de euro au fost investite in crearea unui sistem eficient de garantare a titlurilor de proprietate, a mai spus seful Cadastrului din Romania.

Avem proceduri ieftine si simple

"Avem un sistem de cadastru care sa contina definirea clara si actuala a proprietatilor, avem proceduri simple, sigure si ieftine pentru inscrierea imobilelor in cartea funciara, avem toate premisele pentru dezvoltarea pietei imobiliare in Romania", a precizat Busuioc.

El a adaugat ca "sutele de mii" de tranzactii imobiliare derulate in ultimul an sunt dovada ca sistemul functioneaza. Potrivit lui Busuioc, crearea sistemului unic de inregistrare a proprietatilor garanteaza si asigura dreptul de proprietate, elimina litigiile privitoare la imobile, serviciul constituind, de asemenea, un punct de plecare pentru crearea unei baze reale de impozitare.

"Odata cu implementarea sistemului unic este garantata proprietatea. Adica se evita situatii in care erau vandute imobile care erau ipotecate, puse sub sechestru sau alte situatii de genul acesta. (...) Cartea funciara cuprinde acum toate informatiile si istoricul imobilului. Documentul este securizat, fiind un fel de carte de identitate a imobilului", a mai spus Busuioc.

Potrivit reprezentantilor ANCPI, Romania ar putea avea in cativa ani "o baza reala de impozitare" gratie noului sistem de inregistare a proprietatilor. "Tot sistemul este informatizat, securizat. Sistemul de impozitare actual este unul declarativ, nu real, asta deoarece Romania nu are, la ora actuala, date suficiente ca sa aiba o baza reala de impozitare. Prin date intelegem evidenta tuturor proprietatilor si proprietarilor din Romania", a mai spus Busuioc.

Rezultate implementarii sistemului unic de inregistrare a proprietatilor imobiliare va fi prezentat, joi si vineri, in cadrul unui seminar international. "Este un eveniment important, aproape unic, pentru ca, la acest seminar, reprezentanti ai altor tari vin sa invete din experienta romaneasca", a afirmat si Owaisse Sadaat, seful Misiunii Bancii Mondiale in Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri