Cresterea economica a Germaniei a incetinit in trimestrul al treilea la 0,3% fata de perioada aprilie-iunie, cu evolutie usor pozitiva a cererii interne si exporturi in stagnare, in timp ce PIB-ul Frantei a scazut cu 0,1%, taxele ridicate descurajand investitiile, transmite Bloomberg.

Germania si Franta sunt cele mai mari economii din Europa si doua dintre cele mai importante piete de export ale Romaniei.

Economia germana a crescut cu 0,7% in trimestrul al doilea, iar economistii anticipau pentru perioada iulie-septembrie un avans de 0,3%, scrie Mediafax.

Datele oficiale prezentate joi de institutul federal de statistica de la Wiesbaden arata ca, in trimestrul al treilea, cresterea economica a fost generata exclusiv de cererea interna: investitiile si constructiile au crescut, iar consumul privat si cel public au urcat usor. Exporturile au stagnat in perioada analizata, iar importurile au urcat.

In Franta, economia s-a contractat cu 0,1% in trimestrul al treilea fata de cel anterior, in timp ce economistii estimau stagnarea PIB. Economia franceza a iesit din recesiune in trimestrul al doilea, cu o crestere de 0,5% fata de primele trei luni ale anului.

Investitiile companiilor nefinancare din Franta au scazut cu 0,6% in trimestrul trei, in timp ce cheltuielile de consum au inregistrat o crestere modesta, de 0,2%, potrivit datelor anuntate joi de institutul de statistica de la Paris.

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a retrogradat saptamana trecuta ratingul Frantei de la "AA+" la "AA", acuzand perspectivele slabe de crestere economica.

Cu una dintre cele mai ridicate poveri fiscale la nivel mondial, Franta se confrunta cu un somaj de 11,1%, maximul ultimilor 14 ani.

Companiile au inghetat investitiile, dupa ce marjele de profit au coborat la niveluri care nu au mai fost intalnite de la mijlocul anilor '80.
S&P estimeaza ca veniturile guvernului francez repreznta 53% din PIB, cel mai ridicat nivel din lume cu exceptia tarilor scandinave, in timp ce cheltuielile statului reprezinta 56% din PIB, cel mai mult din Europa.

Marjele de profit operational ale companiilor franceze au scazut cu aproape 40% in ultimii 10 ani, in timp ce, in Germania, indicatorul a urcat cu 40%, potivit datelor Groupe des Federations Industrielles, citate de Bloomberg.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri