Cresterea economica a Germaniei a incetinit in trimestrul al treilea la 0,3% fata de perioada aprilie-iunie, cu evolutie usor pozitiva a cererii interne si exporturi in stagnare, in timp ce PIB-ul Frantei a scazut cu 0,1%, taxele ridicate descurajand investitiile, transmite Bloomberg.

Germania si Franta sunt cele mai mari economii din Europa si doua dintre cele mai importante piete de export ale Romaniei.

Economia germana a crescut cu 0,7% in trimestrul al doilea, iar economistii anticipau pentru perioada iulie-septembrie un avans de 0,3%, scrie Mediafax.

Datele oficiale prezentate joi de institutul federal de statistica de la Wiesbaden arata ca, in trimestrul al treilea, cresterea economica a fost generata exclusiv de cererea interna: investitiile si constructiile au crescut, iar consumul privat si cel public au urcat usor. Exporturile au stagnat in perioada analizata, iar importurile au urcat.

In Franta, economia s-a contractat cu 0,1% in trimestrul al treilea fata de cel anterior, in timp ce economistii estimau stagnarea PIB. Economia franceza a iesit din recesiune in trimestrul al doilea, cu o crestere de 0,5% fata de primele trei luni ale anului.

CE: Ne ingrijoreaza faptul ca...
Citeste si: CE: Autoritatile romane incalca propriile legi! Care sunt riscurile?

Investitiile companiilor nefinancare din Franta au scazut cu 0,6% in trimestrul trei, in timp ce cheltuielile de consum au inregistrat o crestere modesta, de 0,2%, potrivit datelor anuntate joi de institutul de statistica de la Paris.

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a retrogradat saptamana trecuta ratingul Frantei de la "AA+" la "AA", acuzand perspectivele slabe de crestere economica.

Cu una dintre cele mai ridicate poveri fiscale la nivel mondial, Franta se confrunta cu un somaj de 11,1%, maximul ultimilor 14 ani.

Companiile au inghetat investitiile, dupa ce marjele de profit au coborat la niveluri care nu au mai fost intalnite de la mijlocul anilor '80.
S&P estimeaza ca veniturile guvernului francez repreznta 53% din PIB, cel mai ridicat nivel din lume cu exceptia tarilor scandinave, in timp ce cheltuielile statului reprezinta 56% din PIB, cel mai mult din Europa.

Ambasadorul la Berlin...
Citeste si: Ambasadorul la Berlin, despre luptele cu BEC pentru votul diasporei

Marjele de profit operational ale companiilor franceze au scazut cu aproape 40% in ultimii 10 ani, in timp ce, in Germania, indicatorul a urcat cu 40%, potivit datelor Groupe des Federations Industrielles, citate de Bloomberg.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Franta, Germania si Spania vor sa construiasca un avion "invizibil"