Senatul a votat scutirea profitului reinvestit

Senatul Romaniei a adoptat ieri un amendament la Codul Fiscal privind scutirea de impozit pe impozitul reinvestit

Un amendament la Codul Fiscal formulat de senatorul conservator Silvia Ciornei privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit a fost votat, miercuri, in plenul Senatului, cu sprijinul reprezentantilor opozitiei, al unor senatori ai Aliantei D.A. si al celei mai mari parti a reprezentantilor UDMR.

Textul propus de Silvia Ciornei a fost respins initial in Comisia de buget-finante, dupa ce ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a prezentat o pozitie ferma impotriva mentinerii scutirii de impozit pe profitul reinvestit, aratand ca o cota unica de impozitare de 16 la suta pe profit si posibilitatea amortizarii accelerate a investitiilor sunt facilitati suficiente acordate investitorilor romani.

In pofida faptului ca Guvernul, prin reprezentantul sau, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Catalin Doica, si-a mentinut, miercuri, acest punct de vedere, majoritatea senatorilor, 48 din cei 72 prezenti, au votat pentru amendament. Amendamentul a fost adoptat cu votul senatorilor PSD, PRM, a sase din cei noua senatori UDMR prezenti la sedinta, a doi liberali si a unui reprezentant al PD.

Initial, amendamentul nu a intrunit suficiente voturi (doar 29 pentru) insa, la solicitarea senatorului conservator Sabin Cutas, numarul senatorilor prezenti in sala s-a dublat, astfel ca la urmatorul vot pentru acest amendament propunerea a fost adoptata. Plenul Senatului a respins, miercuri, un alt amendament formulat de Silvia Ciornei, privind acordarea unor scutiri de impozit pe veniturile din salarii ca urmare a activitatii de cercetare. Majoritatea senatorilor au fost de acord cu varianta Guvernului si anume ca o astfel de facilitate ar crea distorsiuni din punct de vedere al concurentei.

In ceea ce priveste amendamente referitoare la facilitati acordate investitorilor, Ciornei a mai depus un amendament agreat de membrii Comisiei de buget-finante al Senatului, neagreat insa de ministrul finantelor, Sebastian Vladescu. Acest amendament se refera la posibilitatea ca microintreprinderile sa isi plateasca impozitul pe profit anual pe baza unei estimari, in functie de realizarile pe anul anterior.

Acest amendament, alaturi de un alt amendament propus de grupul parlamentar al Partidului Conservator (PC), adoptat de Comisia de buget-finante cu unanimitate de voturi, urmeaza sa fie dezbatut in Senat joi. Amendamentul parlamentarilor PC se refera la mentinerea in Codul Fiscal a prevederilor referitoare la impozitul pe veniturile microintreprinderilor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri