Jocul valutar al BNR baga frica in speculatori
Cursul euro a crescut doua zile la rand, cu aproape 450 de lei, de la nivelul de 35.992 lei inregistrat marti pana la 36.430 lei, joi. Jucatorii de pe piata valutara sustin ca aprecierea monedei europene este rezultatul cererii de valuta - care a aparut ca peste noapte. Miercuri, cumpararile de valuta au depasit vanzarile cu circa 8 milioane de euro in cursul zilei de miercuri, fapt ce a facut ca moneda europeana sa castige 330 de unitati in fata leului.

Pentru ziua de ieri, dealerii bancilor anticipeaza chiar un deficit mai mare - de circa 9,3 milioane euro - care a avut un impact mai mic asupra cursului, determinand o apreciere a euro cu doar 110 lei. Mai mult, pentru ultimele tranzactii de pe piata valutara, vanzatorii si cumparatorii de valuta au batut palma la cursuri de 36.700-36.800 lei, aprecierea euro din ultimele doua zile fiind de aproape 800 lei, spun jucatorii din piata.

Acestia sustin ca "ordinele de cumparare au aparut brusc, iar clientii sunt destul de agresivi". "Este foarte posibil sa fie vorba de speculatori care scot banii din Romania. Au vazut ca euro nu scade sub 36.000 lei, deci posibilitatile de castig s-au redus considerabil fata de acum doua-trei saptamani", spune dealerul unei banci. Acesta sustine ca in spatele stabilitatii cursului s-ar fi aflat Banca Nationala, care a cumparat valuta pentru a tine in mod artificial sus cursul euro. Mai mult, fenomene asemanatoare - prabusiri ale monedelor nationale din cauza iesirilor masive de fonduri speculative - au aparut in ultimele zile si in Polonia, Cehia si Turcia. "Speculatorii au iesit din pietele est-europene in ciuda randamentelor ridicate si s-au orientat catre obligatiunile americane", spun surse din piata.

Acelasi fenomen pare sa fi atins si Romania, continua acesta. Pentru zilele urmatoare, jucatorii de pe piata valutara se asteapta la noi cresteri ale euro. Insa doar pana la 37.000 -37.500 lei. "Apoi vor urma noi scaderi", spun sursele citate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri