Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a blocat conturile a peste 5.500 de firme private, care au datorii la AVAS, preluate de la casele judetene de sanatate, sumele datorate de aceste firme fiind de peste 175 miliarde ROL.

Cele peste 5.500 de firme au datorii cuprinse intre 20 si 50 de milioane ROL fiecare, informeaza AVAS.

Pe lista AVAS, publicata pe site-ul institutiei, pe 23 mai 2006, erau 50.000 de datornici, de la care autoritatea trebuie sa recupereze aproximativ 1.000 miliarde ROL. Listele cu firmele care au datorii la AVAS sunt publicate si la sediile caselor judetene de sanatate. Acesti datornici au avut termen sa plateasca, de buna voie, pana la 12 iunie 2006.

Doar circa 500 de firme au platit la scadenta, valoarea recuperata de AVAS fiind de peste 21 miliarde ROL. Printre cei care au platit sumele pe care le datorau se afla majoritatea sucursalelor bancare si a firmelor nominalizate de autoritate. Au platit la scadenta, in primul rand, cei care aveau datorii mici, cuprinse intre unu si 10 milioane ROL.

"Asa cum am anuntat, cei care nu inteleg sa isi plateasca de buna voie datoriile, vor merge la banca sa constate ca le sunt blocate toate operatiunile, pana cand vom recupera sumele datorate statului. Pentru stingerea datoriilor, sumele trebuie virate in contul AVAS, nicidecum Casei Judetene de Sanatate sau autoritatilor fiscale locale. Rog toti agentii economici sa consulte lista afisata pe site-ul AVAS si sa isi reglementeze situatia", a declarat presedintele AVAS, Razvan Orasanu.

In topul judetelor care au cei mai multi datornici, pe primul loc se afla judetul Timis, urmat de Constanta si Arad. Bucurestiul se afla pe locul 10 in topul datornicilor, Maramures si Buzau fiind pe ultimele doua locuri.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Mircea Dobre: Credem ca a fost un caz premeditat