Absorbtia fondurilor europene ar fi facilitata, mai ales din punctul de vedere al ritmului, daca bancile ar fi implicate in acest proces, a declarat, joi, viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, la o conferinta dedicata viitorului exercitiu financiar al UE, potrivit Mediafax.

"Cred ca e un proiect bun ca fonduri europene sa se deruleze prin banci, pentru ca experienta acestor ani dar si experienta unor ani de preaderare in care au existat proiecte derulate prin banci (...) ne arata ca va exista o mai buna administrare, o mai facila si cursiva administrare si o mai buna imbinare intre responsabilitatea bancii de a asigura simplelele mecanisme de plata si, pe de alta parte, participarea bancii la finantare", a spus Olteanu.

Viceguvernatorul BNR a precizat ca, daca o banca administreaza un proiect, are "acel inside" care sa permita transformarea proiectului intr-unul "bancabil".

"Daca vrem sa usuram absorbtia, daca vrem sa facilitam, inclusiv si mai ales, poate, din punct de vedere al ritmului absorbtiei fondurilor europene, cred ca pentru urmatorul exercitiu experienta acestor ani ne-ar impinge sa optam spre introducerea bancilor in circuit", a spus Olteanu, adaugand ca exista dorinta din partea Guvernului si a Ministerului Fondurilor Europene de a implica bancile in acest proces.

Olteanu a mai subliniat ca fondurile europene reprezinta "o alternativa de crestere economica" pe termen mediu, intr-o perioada in care "investitiile private sunt intr-o masura mult mai mica disponibile decat pana la izbucnirea crizei".

Fondurile europene, puse in...
Citeste si: Fondurile europene, puse in pericol de un proiect de Ordonanta

Oficialul BNR a opinat ca actualul ritm de crestere este "mic pentru procesul de recuperare a decalajelor”, pentru ajungerea la o convergenta reala si pentru "posibilitatea de accedere in zona euro".

Organizata de Asociatia Romana a Bancilor si de Lattanzio Group, conferinta "Fondurile Structurale pentru stimularea dezvoltarii. Rolul sistemului bancar in urmatoarea perioada de programare 2014-2020" se incadreaza in initiativa Guvernului de a implica sistemul bancar in atragerea fondurilor europene.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Topul restantierilor: Ce judet sta cel mai prost la plata creditelor