Guvernul polonez intentioneaza sa accelereze explorarea resurselor de gaze de sist pentru a-si reduce dependenta de importurile de gaze naturale din Rusia, in pofida deciziei mai multor companii americane, inclusiv Exxon Mobil, de a se retrage, potrivit Wall Street Journal (WSJ), citat de Mediafax.

Polonia este una dintre cele mai promitatoare locatii din UE in ceea ce priveste potentialul resurselor de gaze de sist, insa cele cateva puturi de explorare sapate pana in prezent au produs rezultate neconvingatoare.

Procedeul de extractie a gazelor de sist este unul controversat, care presupune injectarea de chimicale la presiune ridicata pentru fractuarea formatiunilor de roca de sist. Expertii de mediu sustin ca procesul industrial poate polua apele subterane si atmosfera.

Franta a interzis exploatarea prin fracturare hidraulica, iar Germania pare decisa sa inghete planurile de exploatare a gazelor de sist dupa finalizarea negocierilor pentru formarea unei coalitii de guvernare, noteaza WSJ.

Guvernul polonez a semnalat insa, prin numirea lui Maciej Grabowski la ministerul Mediului, ca protectia mediului nu este o prioritate. In declaratii anterioare, Grabowski a minimalizat eventualele probleme de mediu care ar putea fi generate de exploatarea sisturilor.

Seful diplomatiei germane...
Citeste si: Seful diplomatiei germane cere taierea finantarilor pentru Romania

"Este nevoie de pregatirea unei noi legislatii in domeniul gazelor de sist in acest an. Protectia mediului este o chestiune deja reglementata, in mare masura", a declarat pentru WSJ noul ministru al Mediului, investit miercuri.
Companiile interesate de gaze de sist in Polonia sunt nemultumite de intarzierea adoptarii unui cadru de reglementare pentru sector, care sa permita evaluarea viabilitatii economice a exploatarilor.

Gigantul american Exxon Mobil a anuntat anul trecut ca se retrage din Polonia, renuntand la explorarea de gaze de sist in aceasta tara. Exemplul grupului american a fost urmat si de companii mai mici, respectiv Talisman Energy si Marathon Oil.

Totusi, unele companii au ramas, printre care Chevron si San Leon Energy, care au anuntat ca rezultatele initiale obtinute la puturile de epxlorare sunt incurajatoare. Guvernul polonez a cerut companiilor energetice de stat, inclusiv PGNiG, sa continue explorarile.

Principalul risc pentru ambitiile Poloniei in domeniul gazelor de sist ar fi o interdictie la nivelul UE a procesului industrial de exploatare prin facturare hidraulica. PGNiG participa intens la actiuni de lobby impotriva acestei perspective.

Brandurile poloneze continua...
Citeste si: Retailerul 50 Style a deschis primul magazin in Iris Shopping Center

Companiile prezente in Polonia spera ca noul ministru al mediului va urgenta pregatirea noilor reglementari si va tine cont de sugestiile industriei legate de reducerea birocratiei, deduceri fiscale si inlesnirea accesului la date geologice.

"Comunitatea de afaceri din zona gazelor de sist se asteapta ca ministerul sa inteleaga ca este nevoie de solutii diferite fata de pietele dezvoltate, precum Norvegia sau Olanda, carora le-a urmat pana acum exemplul. Tari de frotiera, precum Polonia, au nevoie de reglementari diferite", a declarat Marci Lewenstein, director in cadrul PGNiG, citat de WSJ.

Cea mai mare parte din necesarul de energie al Poloniei este asigurat de carbune, iar guvernul vrea sa utilizeze rezervele de gaze de sist atat pentru a reduce dependenta fata de importurile de gaze din Rusia, cat si pentru a scadea emisiile poluante si a contribui la atingerea tintelor de mediu ale UE.

Polonia cere, din nou,...
Citeste si: Polonia cere, din nou, despagubiri de razboi de la Germania


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
BMW i3 cucereste Polonia: o flota de 500 de unitati in Varsovia