Certificatele de producator, care permit prezenta comerciantilor in piete, depasesc productia agricola in sine si vor fi inlocuite cu atestate, eliberate tot de primarii, dar cu avizul asociatiilor de profil, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, informeaza Mediafax.

"Vrem sa schimbam modalitatea prin care se acorda certificatele de producator si sa le inlocuim cu un atestat de producator si un carnet de producator. Ne dorim eliminarea, cat mai mult posibil, a intermediarilor din piete. Avem o ordonanta de urgenta care este pe traseul de avizare la celelalte ministere si care sper sa intre cat mai repede in sedinta de Guvern. Procesul de avizare a durat mai mult pentru ca vrem sa tinem cont de parerea Asociatiei Comunelor din Romania, de toate ministerele, care si-au exprimat mai multe puncte de vedere decat ne asteptam", a afirmat Constantin.

Certificatul de producator se elibereaza de catre primarii. "Venea producatorul agricol, solicita, demonstra ca lucreaza si obtinea certificatul de producator. Am constatat ca din pacate sunt in piata mult mai multe certificate de producator decat productiile pe care le avem, Din pacate, sunt oameni care n-au productie, dar au certificate de producator, iar adevaratii producatori nu au loc in piata de ei. Vrem sa securizam zona aceasta, atestatul de producator va fi eliberat de primarie, dar si cu avizul asociatiilor de producator", a adaugat el.

Astfel, cel care vine la primarie si spune ca are cinci hectare cu cartofi va trebui sa fie certificat atat de primarie, cat si de asociatia de profil. Producatorul nu va plati taxe suplimentare pentru primirea atestatului.
Odata cu obtinerea celor doua avize, de la primarie si de la asociatie, producatorul poate fi sigur de accesul in piete.

"Astfel, nu vom mai intalni in piata acei samsari, acei intermediari. Din pacate acum multi, si n-ar trebui sa fie deloc. Daca introducem atestatul de producator si carnetul de producator care insoteste marfa din ferma si pana la piata, cu siguranta ca nu mai exista posibilitatea ca producatorul sa fie inselat, El are mai usor acces in piata si in acelasi timp securizam si produsele pe care el le vinde", a mai spus Constantin.

Ministrul crede ca actul normativ ar putea fi aprobat de Guvern in decembrie, iar din februarie producatorii vor putea primi atestate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri