Presedintele Traian Basescu a comunicat Guvernului ca va respinge Legea proiectului de buget si va sesiza Curtea Constitutionala, iar rugamintea Guvernului a fost ca procedura sa fie derulata intr-un termen rezonabil, dar presedintele nu a spus "nici da, nici nu", a declarat premierul Ponta.

Presedintele Traian Basescu nu si-a schimbat pozitia fata de proiectul de buget, care a fost extrem de inflexibila, iar singura rugaminte a Guvernului a fost, in aceste conditii, sa nu tergiverseze excesiv de mult aprobarea bugetului.

"Presedintele Basescu va respinge legea, va sesiza CC, rugamintea mea a fost sa le faca intr-un termen rezonabil, sa avem bugetul la 1 ianuarie, nu mi-a garantat nici ca da, nici ca nu", a spus premierul, pe holul Parlamentului.

Ponta a fost intrebat care a fost pozitia presedintelui in privinta memorandumului cu FMI si CE.

"A spus ca nu-l semneaza (...) vestea buna pe care mi-a dat-o ministrul Voinea este ca a discutat la Comisia Europeana si daca avem bugetul votat in conditiile pe care le-am discutat cu CE, atunci vom primi in continuare acel pop-up de 10%, deci nu vom pierde 30 si ceva de milioane de euro pe luna. Cu atat mai mult trebuie sa votam cat mai repede bugetul, ca sa existe acest pericol nici macar pentru luna ianuarie. Deci, daca avem bugetul votat, asa cum l-am negociat cu reprezentantul CE, nu conteaza ca nu e semnat memorandumul cu FMI", a declarat Ponta, conform Mediafax.

Potrivit acestuia, "presedintele vrea sa sicaneze foarte mult". "Pozitia presedintelui a fost extrem de inflexibila", a spus Ponta.

Premierul a precizat ca acordul de colaborare institutionala cu seful statului ramane suspendat.

"Nu se ocupa presedintele tarii – si asta e un lucru pe care l-am reiterat si cu care presedintele, culmea, a si fost de acord – politica fiscal-bugetara e responsabilitatea Guvernului si, evident, a Parlamentului, care accepta sau nu bugetul (...) Aici la buget lucrurile sunt foarte clare, ori noi, ori el. Nu poate el sa ne faca bugetul noua, pe voturile noastre si pe programul nostru politic", a mai afirmat Ponta.

Intrebat care vor fi urmatorii pasi, Ponta a raspuns: "Parlamentul urmeaza sa dea votul asupra Bugetului, se trimite la presedinte, presedintele m-a asigurat ca il retrimite, deci dansul nu e de acord de principiu. Il votam inca o data, il trimitem presedintelui".

Ponta a spus ca Basescu i-a transmis ca va contesta bugetul si la Curtea Constitutionala.

"Probabil ca il va contesta si la Curtea Constitutionala, desi l-am intrebat pe presedinte «Credeti ca puteti contesta la Curte o acciza?», «Nu - zice - asta nu, dar gasim altceva», «Bine, e in regula, contestati si la Curtea Constitutionala». Si, dupa ce se contesta si la Curtea Constitutionala, dupa aceea va trebui sa-l promulge", a spus Ponta.

El a precizat ca l-a rugat pe seful statului ca "aceasta joaca" sa se desfasoare doar pe parcursul lunii decembrie, astfel incat Bugetul sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2014.

"Rugamintea mea la presedinte a fost ca toata aceasta joaca, asa, doar de sicanare, daca poate totusi sa se desfasoare pe parcursul lunii decembrie si la 1 ianuarie sa avem Bugetul. Ar fi spre binele oamenilor, pentru ca, pana la urma, ce vina au oamenii ca presedintele vrea sa ne dea noua lectii? Chiar nu au nicio vina oamenii", a spus Ponta.

El a mai aratat ca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avut o pozitie echilibrata in cadrul discutiilor, desi a admis ca exista in acest moment o presiune pe cursul de schimb.

"BNR a avut o pozitie echilibrata si neimplicata. BNR nu este implicata in constructia bugetului. Domnia sa (guvernatorul Mugur Isarescu, n.r.) a spus ca exista in acest moment presiune pe cursul de schimb", a precizat Ponta.

El a mentionat ca daca incepe anul 2014 fara ca bugetul sa fie adoptat, atunci va exista o mare frustrare si nemultumire indreptita a oamenilor, respectiv a pensionarilor, a celor cu salarii minime, a medicilor rezidenti, a profesorilor, agricultorilor, precum si a celor cu hotarari judecatoresti.

Ponta a spus ca la Cotroceni nu s-a discutat despre Comisia de ancheta privind terenurile din Calarasi.

"Nu era un cadru potrivit si nu s-a discutat absolut deloc despre Comisia de ancheta. Era guvernatorul acolo, eram o multime de oameni, nu a invocat nimeni. Dar eu inteleg care este supararea presedintelui si oricum nici nu aveam vreun mandat sa discut cu domnia sa ca daca ne promulga bugetul nu mai facem Comisia. Nu cred ca se putea negocia asa ceva", a spus Ponta.

Reactia sefului statului la finalul intalnirii cu Ponta

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, in declaratia de presa sustinuta dupa intalnirea de la Palatul Cotroceni la care a participat premierul, ca punctul de vedere al lui Victor Ponta a ramas "inflexibil", respectiv ca va fi introdusa taxa suplimentara la combustibili.

Presedintele a precizat ca si el l-a informat pe premier ca isi va sustine punctul de vedere prin mijloacele constitutionale, legale pe care le are la dispozitie, adica va intoarce bugetul la Parlament, facand propuneri precise de unde sa se taie bani pentru a se ramane in partametrii stabiliti cu organismele financiare internationale si a nu se mari acciza la combustibili.

Sursa foto: http://presidency.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri