ANRM vrea modificarea Legii petrolului prin impartirea perimetrelor petroliere in suprafete mai mici, pe care operatorii licentiati le pot vinde altor companii, scopul fiind atragerea de investitii "substantiale si de know-how de ultima generatie in industria petroliera", scrie Mediafax.

"Prin prisma schimbarilor legislative avute in vedere, titularul unui acord petrolier ar putea avea posibilitatea de a transfera partial drepturile si obligatiile asumate prin acordul petrolier referitoare la intregul perimetru sau numai cu privire la o parte a acestuia, determinata geografic, denumita zona petroliera. (...) De asemenea, acestea creaaza premisele atragerii de investitii substantiale si de know-how de ultima generatie in industria petroliera din Romania, contribuind, astfel, la asigurarea independentei energetice si a cresterii economiei in ansamblu", potrivit ANRM.

ANRM propune intr-un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii petrolului introducerea termenului de zona petroliera, definita ca o portiune determinata dintr-un perimetru petrolier rezultata in urma unui transfer partial catre o alta companie.

"Instititutia transferului de drepturi si obligatii petroliere asigura accesul unor noi jucatori pe piata romaneasca, in contextul in care, in prezent, majoritatea perimetrelor petroliere din Romania ce prezinta interes din punctul de vedere al prospectivitatii sau al resurselor existente, atat de pe uscat, cat si din platoul continental al Marii Negre apartinand tarii noastre, au fost deja concesionate", potrivit ANRM.

Totodata, instituirea posibilitatii de delimitare in cadrul unui perimetru petrolier a doua sau mai multe zone petroliere are drept scop realizarea operatiunilor petroliere cu o eficienta sporita, inclusiv prin "utilizarea unor tehnologii avansate", se arata in raspunsul ANRM.

Cadrul legislativ permite si in prezent transferul total sau partial al drepturilor dobandite si obligatiilor asumate prin acord petrolier, dar nu reglementeaza in detaliu posibilitatea preluarii unei cote-parti din participatia intr-un acord petrolier sau a unor portiuni din perimetrele existente.

"In cazul in care acelasi zacamant este exploatat in doua sau mai multe zone petroliere din cadrul aceluiasi perimetru petrolier, in scopul determinarii cotei procentuale aplicabile in vederea stabilirii redeventei petroliere se va lua in considerare productia bruta extrasa din cadrul intregului zacamant", se arata in proiectul ordonanta de urgenta elaborat de ANRM.

Titularul unui acord petrolier poate transfera altei persoane juridice drepturile dobandite si obligatiile asumate numai cu aprobarea prealabila scrisa a ANRM.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri