Presedintele Traian Basescu a declarat ca a luat nota de declaratia premierului Victor Ponta si de informarea pe care i-a facut-o acesta anterior anuntului ca este dispus sa renunte la acciza pe motorina, aratand ca nu este un lucru care sa il satisfaca, dar demonstreaza ca se poate "construi un dialog" in continuare, informeaza Mediafax.

"Am luat nota de declaratia premierului si de informarea facuta inainte de declaratie ca este dispus sa renunte temporar la acciza la motorina. Sigur, nu este un lucru care sa ma satisfaca, dar asta arata ca putem construi un dialog in continuare, eu fiind deschis sa arat Guvernului ca au solutii sa construiasca bugetul fara aceasta acciza, nici la benzina, nici la motorina, nici pentru trei luni ci pentru intregul an", a anuntat presedintele Traian Basescu.

El a precizat ca "pozitia comunicata de Guvern creeaza conditii pentru continuarea discutiilor".

"Astept revenirea premierului si voi fi oricand gata sa continuam aceasta discutie, eu mentinandu-mi, cel putin in acest stadiu, in lipsa unor argumente seriose, pozitia ca nu trebuie introdusa aceasta acciza nici la benzina nici la motorina", a spus seful statului.

Presedintele a mai spus ca apreciaza ca "este deschisa calea dialogului pe aceasta tema, si cand va reveni (premierul, n.r.) vor continua discutiile", a spus seful statului. "Nu il invit prin Antena3", a mai spus el.

Presedintele a tinut sa precizeze ca nu crede in introducerea acestei accize, despre care considera ca este facuta pentru crearea de resurse electorale.

"Voi continua discutiile cu premierul, si ma bucur foarte mult ca un prim pas s-a facut in deschiderea unui dialog, ca ramanerea pe pozitii, asa, eu pe o pozitie, premierul pe alta, nu duce nicaieri. Poate vom gasi solutii sa rezolvam lucrurile rezonabil pentru economia romaneasca", a mai declarat presedintele Traian Basescu.

Seful statului a mentionat ca a primit bugetul luni, la ora 11.00, astfel ca are are un spatiu de 20 de zile care curge din aceasta zi pentru a lua o decizie.

"Nu voi pregeta sa utiliez tot acest timp pentru a ajunge la o intelegere, pe argumente, nu cu fortari politice, pentru ca eu nu am cum sa fortez lucrurile din punct de vedere politic. Argumente sunt ca bugetul are resurse sa ramana in deficit daca nu se aplica aceasta acciza si daca se reduc corespunzator cheltuieli inutile din buget. (...) Voi discuta cu premierul, in principiu, cred ca solutia neaplicarii acestei accize este solutia corecta", a spus seful statului.

Despre motivele de a ataca la Curtea Constitutionala Bugetul de stat, presedintele a spus ca s-a concentrat pe promulgarea bugetului Asigurarilor, dupa o analiza rapida.

"Nu ma pot pronunta inca daca sunt si motive de atac si la Curtea constitutionala. Ganditi-va ca este o jumatate de furgoneta Bugetul. Sunt multe documente de vazut, cheia in claritatea bugetului sunt anexele, trebuie analizat nivelul de transparenta. Deocamdata, am primul mijloc, institutional, acela de a-l trimite inapoi la Parlament, indiferent ce voi mai observa", a precizat presedintele Basescu.

Seful statului a spus ca va sesiza Parlamentul inclusiv cu aspectele care tin de neconstitutionalitate, si acestea vor putea fi corectate de catre legislativ inainte de a ataca bugetul la Curtea Constitutionala.

Potrivit presedintelui, punctul de pornire pentru discutii este cel comunicat luni de premier. "Vedem la ce concluzie putem ajunge, tinand cont nu de nevoia de voturi, eu cel putin nu mai am nevoie, dar de nevoia ca trebuie garantata o crestere economica durabila si Romania sa ramana o economie competitiva", a mai spus seful statului.

Guvernul intentioneaza sa aplice acciza de 7 eurocenti doar la benzina si sa amane introducerea acestei taxe la motorina pentru o perioada de trei luni, interval in care sa fie cautate solutii, a anuntat premierul Victor Ponta.

El a precizat ca ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a plecat la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii Comisiei Europene despre aceasta tema, avand consultari si cu Fondul Monetar International.

Premierul a explicat ca, astfel, operatorii de transport marfa, care folosesc motorina drept carburant, nu vor mai suporta aceasta acciza, pe care sa o introduca in pretul bunurilor de consum.

El a precizat totodata ca i-a informat atat pe presedintele Traian Basescu, cat si pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, despre aceasta solutie si a explicat ca pentru cele trei luni de amanare nu este necesar sa fie redeschisa Legea bugetului, ci doar de recalcularea unor parametri de deficit aferenti acestei perioade.

"Am discutat si week-end si astazi Liviu Voinea a plecat la Bruxelles cu o anumita misiune din partea mea, aceea de a avea un acord final al Comisiei Europene pentru ca acciza de 7 centi sa o aplicam doar la benzina - benzina in Romania, ca pret, este cea mai ieftina din toata Uniunea Europeana si oricum nu afecteaza cresterea cu 7 centi economia in ansamblu- iar la motorina sa amanam, pentru moment, cu trei luni introducerea accizei, in asa fel incat efectul asupra preturilor bunurilor de consum sa nu fie imediat, in aceste trei luni urmand sa gasim solutii daca putem in continuare, doar pentru motorina, sa avem un regim fiscal special", a spus Ponta.

Citeste si:

    Modificarea in privinta accizei de 7 eurocenti va fi efectuata in sedinta de miercuri a Guvernului, daca va exista acordul CE si FMI.

    In memorandumul convenit cu FMI si prezentat la jumatatea lunii noiembrie, se afirma : "Pentru a atinge tinta de deficit, vom implementa masuri aditionale. Incepand din 2014, inflatia va fi adaugata ca un element in formula de indexare a accizelor. Accizele la carburanti vor fi de asemenea majorate cu 7 euro centi pe litru".

    Ponta a mai aratat ca discutiile cu reprezentantii companiilor petroliere vizeaza un intreg pachet de masuri, pe care in continuare nu a dorit sa le prezinte.

    Guvernul negociaza cu reprezentantii companiilor petroliere scaderea cotei de biocarburant care ar trebui majorata, conform legii, incepand cu anul viitor la benzina si amanarea intregului calendar in care aceasta cota urmeaza sa creasca semnificativ in urmatorii ani.

    Citeste si:

      Duminica, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a evitat sa spuna cine a propus majorarea accizei la benzina si motorina cu 7 eurocenti, motivand ca e un pachet mai mare negociat, si nu intra in detalii, dar a dezvaluit ca FMI a propus cresterea cotei unice de la 16% la 18%

      "Cine a venit cu aceasta masura? Ele nu sunt personalizate. Au fost multe masuri pe masa (...) nu are rost sa intram in astfel de detalii. Aceste masuri se discuta cu partea romana si noi le asumam. O masura care a fost pe masa, nu la solicitarea partii romane, si pe care nu am adoptat-o, a fost cresterea cotei unice. De la 16 la 18%. N-am adoptat-o pentru ca ne-am uitat la efectele asupra intregii economii", a spus Voinea.

      Presedintele Traian Basescu a anuntat ca va respinge Legea bugetului, o va retrimite Parlamentului si ia in calcul, ulterior, si sesizarea Curtii Constitutionale, daca Guvernul nu renunta la acciza suplimentara de 7 euro centi pe litru pentru benzina si motorina.

      Basescu a declarat joi ca, in intalnirea pe care au avut-o la Cotroceni, i-a propus premierului Victor Ponta sa nu introduca acciza majorata de la 1 ianuarie 2014, iar daca nu se inchide bugetul sa o introduca de la 1 iunie, insa primul-ministru nu a acceptat.

      Seful statului a adaugat ca acest refuz i-a "confirmat" ca premierul "doreste banii pentru alegerile europarlamentare" si ca punctul de vedere al lui Ponta a ramas "inflexibil", respectiv ca va fi introdusa taxa suplimentara la combustibili.

      In luna noiembrie, premierul Victor Ponta afirma ca Guvernul va mentine prevederile proiectului de buget pe anul viitor, inclusiv introducerea accizei de 7 euro centi la litrul de carburant.

      Transportatorii rutieri de marfuri au comunicat ca au oprit, luni, activitatea si nu au mai trimis masini in curse, iar autocamioanele care sunt pe trasee se vor duce in parcari, declara Augustin Hagiu, reprezentantul Confederatiei Nationale Rutiere (CNR).

      Transportatorii de marfa sunt nemultumiti inclusiv de introducerea accizei la motorina.

      Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania are 13.000 de membri, operatori care efectueaza transporturi interne si internationale de marfa si persoane.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Economie »


      Setari Cookie-uri